REGIO – Ondernemers kunnen via een duurzamer woon-werkverkeer 20 procent kosten besparen en tegelijkertijd hun CO2-voetafdruk met de helft verminderen. Deze conclusie trekken MKB-Nederland en Urgenda na een symposium over woon-werkverkeer. Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW, nam daar de eerste nieuwe ov-kaart voor werkgevers, de BudgetZeker, in ontvangst.

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met BudgetZeker, de nieuwe OV-kaart voor werkgevers. Met de komst van de ov-chipkaart verdween namelijk het ‘stad-streekabonnement’. Daarmee konden werkgevers hun ov-gebruik niet meer voor een vast bedrag afkopen bij één aanbieder. Vanwege het oerwoud van aanbieders van ov-abonnementen en verrassingen in de kosten werden werkgevers ontmoedigd om hun werknemers te stimuleren om meer gebruik te maken van het openbaar vervoer. Op verzoek van VNO-NCW en MKB-Nederland hebben de gezamenlijke ov-bedrijven nu een opvolger geïntroduceerd: BudgetZeker. Hiermee kunnen werkgevers het ov-gebruik van hun werknemers afkopen.

Oproep aan minister Schultz
Naast het openbaar vervoer laten werkgevers kansen liggen op het gebied van fiets en deelauto, stelde Urgenda. Deze organisatie (maar ook Connekt, VNO-NCW West en andere partijen) biedt werkgevers een programma aan om deze kansen, als ook lagere kosten voor woon-werkverkeer, te benutten.

E-bike

Ook de high speed e-bike is volgens Hans de Boer een grote kans om het woon-werk verkeer te verduurzamen. ‘Het is doodzonde om zo’n innovatie te blokkeren door de fietser te verplichten een integraalhelm op te zetten’, zei De Boer in een oproep aan minister Melanie Schultz (Infrastructuur & Milieu).

 

Bron: VNO-NCW