MEDEMBLIK – Kranenbouwer Rusch uit Medemblik mag een grote opdracht uitvoeren bij de Kaäba in Mekka. Echter, om deze klus te mogen klaren moesten de monteurs van het Nederlandse bedrijf zich bekeren tot de Islam. Het is immers alleen Moslims toegestaan om in de buurt te komen van de Kaäba, het heiligdom dat jaarlijks miljoenen bedevaartsgangers aantrekt. Het verhaal heeft momenteel veel aandacht in de media en inmiddels stelt de PVV kamervragen over de kwestie.

Door de groeiende stroom pelgrims is het volgens de Saoedische autoriteiten druk en onveilig geworden bij de Kaäba. Iedere moslim moet minstens een keer in zijn leven de bedevaart (hadj) volbrengen. Hiervoor moet de gelovige zeven keer rond de Kaäba lopen. Om nog meer mensen toegang te verschaffen wordt de galerij rond het heiligdom gesloopt, zodat de omtrek kan worden verruimd en extra verdiepingen kunnen worden aangebracht. Uiteindelijk zouden er zo’n 150.000 mensen per uur rond de Kaäba kunnen gaan.

Gevaarlijke sloopkogels
In eerste instantie kreeg het grootste bouwbedrijf van Saoedi-Arabië, de Saudi Binladen Group (SBG), de opdracht om het werk uit te voeren. De aannemers van dit bedrijf hebben twee jaar terug geprobeerd een deel van de galerij met sloopkogels af te breken. Dit bleek echter gevaarlijk, want de pelgrims lopen op zes meter afstand. Uiteindelijk klopte de SBG bij de kranenbouwer uit Medemblik aan, welke wereldwijd bekendheid heeft verworven met zijn innovatieve sloopoplossingen. Vlak voor directeur Schreijer de opdracht kreeg, was het bedrijf failliet gegaan. De opdracht zorgde ervoor dat hij kon doorstarten.

Vergoeding van € 10.000
De opdracht diende echter snel uitgevoerd te worden. In de drie minst drukke maanden moest zoveel mogelijk werk gedaan worden. Er werden maar liefst drie sloopmachines ingezet. Maar zoals gezegd mogen enkel Moslims in de buurt van de Kaäba komen. Hoe vind je twaalf gekwalicificeerde moslims die de machines in Mekka kunnen bedienen. Het was Schreijer al snel duidelijk dat dit niet ging lukken. De SBG kwam met de oplossing om niet-islamitische machinisten en monteurs pro forma moslim te maken. Voor een vergoeding van € 10.000 wist Schreijer genoeg monteurs te vinden die dit wilden doen. In een moskee in de buurt haalden de mannen het benodigde certificaat. ‘Je prevelt het zinnetje “Allah is groot en Mohammed is zijn boodschapper” en klaar ben je,’ aldus een van de monteurs tegen het Financieele Dagblad.

Geen hinder
Drie maanden lang werkten de bekeerde Nederlandse monteurs in Mekka en over vier maanden gaat het team weer die kant op om het laatste deel van de galerij te slopen. Tot zover heeft Rusch geen hinder onderbonden van de Saoedische Boycot. Mocht hij hier toch last van krijgen, vervangt hij de Nederlanders door mensen met een andere nationaliteit.

Kamervragen
Inmiddels heeft het verhaal, naar aanleiding van een interview in het Financieele Dagblad, uitgebreid aandacht gekregen in de media, maar ook bij de PVV is het niet onopgemerkt voorbij gegaan. De PVV stelt vragen aan de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Buitenlandse Zaken en Economische zaken. De PVV vraagt het volgende:

  • Bent u bekend met de berichten ‘Werknemers pro forma tot de islam bekeerd’en ‘werknemers bekeerd voor klus?
  • Bent u bekend met het feit dat bekering tot de islam volgens de regels van de islam nooit tijdelijk van aard is en hoe beoordeelt u de sanctie (doodstraf) die vanuit de islam wordt opgelegd aan afvalligen?
  • Hoe beoordeelt u de islamitische apartheid die door Saoedi-Arabië wordt gehanteerd, waardoor niet-moslims niet naar Mekka mogen reizen en daar niet mogen werken?
  • Bent u bekend met het feit dat de werknemers die zich ‘pro forma’ tot de islam hebben bekeerd gevaar kunnen lopen als zij openlijk afstand doen van de islam en hoe gaat u deze mensen beschermen als zij daadwerkelijk gevaar lopen?
  • Hoe beoordeelt u de houding van de directeur van het betrokken bedrijf, die zichzelf niet wil bekeren voor deze klus, maar zijn werknemers wel uitlevert aan de sharia en daardoor meewerkt aan de mondiale verspreiding van de islam?
  • Kunt u deze onacceptabele gang van zaken ook met de Saoedische autoriteiten bespreken als u na de ramadan op dhimmi-reis gaat naar Saoedi-Arabie?

 

Bron: Het Financieele Dagblad