Klaas de Boer van Special Machines De Boer uit Opperdoes en melkveehouder Jacob Jan Wiering uit Zwaagdijk-Oost wonnen in 2023 de Duurzaam Ondernemen Awards van Gemeente Medemblik. Ze zijn benieuwd wie dit jaar met de eer gaat strijken. “In gesprekken met potentiële klanten stip ik de prijs altijd eventjes aan”, aldus De Boer.

Als Jacob Jan terugkijkt op zijn uitverkiezing in de categorie ‘meest duurzame ondernemer’, was hij verrast over de publiciteit die het opleverde. Hij kwam in verschillende media te staan, waaronder het Noordhollands Dagblad. “Dat vond ik leuk.” Klaas de Boer, winnaar in de categorie ‘meest duurzame innovatie’, vervolgt: “De gemeente heeft ook een introductievideo gemaakt. Daarin werd duidelijk uitgelegd welk verschil ik met mijn filtertechnologie kan maken in het afvangen van schadelijke emissies in een veestal. Dat is best een ingewikkeld verhaal. Met dit filmpje valt het kwartje sneller. Als een partij geïnteresseerd is in wat we doen, begin ik daar vaak mee.”

Weg mestoverschot

Beide ondernemers zijn op dezelfde duurzame voet door gegaan. De Boer vertelt enthousiast hoe hij nu ook het water uit drijfmest kan filteren, en wel zodanig dat je er de stal mee kan reinigen of het zelfs kan lozen op het oppervlaktewater. “Drijfmest bestaat voor 80% uit water. Het restant wordt gecomposteerd en kan als nieuwe meststof weer terug op het land. Kortom, weg mestoverschot. Je hebt ook geen kunstmest meer nodig.”

Nieuwe duurzame ambitie

Jacob Jan heeft afgelopen jaar vooral de puntjes op de i gezet bij de verduurzaming van zijn melkveehouderij. Nieuwe stoppen laten installeren, een energieverslindende koelvriescombinatie overbodig gemaakt. En hij heeft een nieuwe duurzame ambitie. “Drinkwater zal in de toekomst schaars worden. Kan ik iets verzinnen om grootschalig regenwater op te vangen en dat doorsluizen naar toilet en na zuivering douche? Daar denk ik nu over na.” Lachend: “Misschien kan ik dan weer meedoen met de Duurzaam Ondernemen Awards.”

Duurzaam Ondernemen Awards 2024

Ook dit jaar worden de Duurzaam Ondernemen Awards van Gemeente Medemblik uitgereikt. “Op 15 november zijn we weer te gast bij de OFM, wanneer zij de Dag van de Ondernemer vieren”, aldus wethouder duurzaamheid Harry Nederpelt. “Voorlopig is het idee om ondernemers met originele oplossingen voor de netcongestie in het zonnetje te zetten. Hou de berichtgeving in de gaten. Vanaf 2 september kun je je inschrijven.”