De afgelopen edities van Westfriese Zaken hebben wij u kennis laten maken met onze aangesloten ondernemersverenigingen. Als laatste van deze serie wordt het stokje overgegeven van Jan Rosier namens de HOC aan Jolijn Tigchelaar en Pieter Plas beide oprichters van Jong HOC.

Waar staan jullie voor?

Jong HOC heeft als doelstelling een beweging te zijn waar jonge professionals elkaar tegenkomen en van elkaar kunnen leren. Wij hopen de opstap te bieden naar de interesse in een professioneel netwerk en zijn uiteraard hiermee de kweekvijver voor de HOC. Niet alleen voor jonge en nieuwe leden, maar ook voor vernieuwende ideeën en initiatieven. Iedereen kan aansluiten, zonder verplichtingen en/of lidmaatschap.

Waar ben je trots op?

Het is super leuk om te zien dat we de afgelopen jaren initiatieven van deelnemers om hebben kunnen zetten in resultaten die er toe doen. Bedrijfsbezoeken, trips naar het buitenland, samenwerking met het onderwijs, maar ook vriendschappen en professionele samenwerkingen.

Hoe zijn de gevolgen van corona zichtbaar binnen de club?

Binnen de club worstelen we een beetje met bijeenkomsten. Veel is gebaseerd op echte contacten en die zijn momenteel niet of nauwelijks mogelijk. We focussen ons op volgend jaar en hopen dan een inhaalslag te kunnen maken. Mensen hebben misschien ook wel iets anders aan hun hoofd. En eerlijk … als je geen leden hebt, heb je ook geen verplichtingen. Als we volgend jaar weer gas geven en toffe evenementen organiseren, dan trekken we gewoon weer volle zalen.

Wat zijn de kansen en uitdagingen voor de club?

Het klinkt gek, maar ook Jong HOC zoekt eigenlijk een volgende generatie die de kar moet gaan trekken. Echter zien wij om ons heen dat het succes van de club echt afhankelijk is van de personen die zich inzetten. Het is niet eenvoudig om het DNA van Jong HOC over te dragen aan een nieuwe generatie Jonge Ondernemers. We zijn geen juniorkamer of jonge ondernemersclub. We zijn een beweging waar iedereen welkom is, zonder leden en inkomsten, welk draait op initiatieven van de deelnemers.

De WBG heeft Parel Bedrijven; Welke van jullie leden zijn daarbij?

Veel parelbedrijven zijn onbedoeld bij ons aangesloten doordat hun jonge professionals ons volgen op sociale media en/of aanschuiven bij onze evenementen. Wanneer je een netwerk wilt opbouwen die bestaat uit jonge professionals die goed zijn in hun werk, is Jong HOC een automatische keuze. Dus het is niet gek dat de parelbedrijven hun jonge professionals op deze manier laten kennismaken met het verenigde bedrijfsleven.

Hoe zien jullie het ondernemen in 2021?

Voor een aantal leden heeft de Coronacrisis voor meer projecten gezorgd, dit geldt lang niet voor alle bedrijven. Voor 2021 is het doel vooral omzetten maken, en voor een aantal van ons de inkomstenderving van 2020 (waar mogelijk) inhalen.

Wordt ook lid van een ondernemersvereniging. Kijk voor informatie over lid worden op wbg.wf/lid-worden