Veel activiteiten van de WBG zijn terug te herleiden naar de zes werkgroepen, de wieken van onze WBG molen. Bij deze werkgroepen vragen wij ondernemers die in de praktijk te maken hebben met het thema van de werkgroep om zich aan te sluiten. Dit doen zij door Parelbedrijf of Maatschappelijk Partner te worden. Sinds september is ING ook officieel aangesloten als Parelbedrijf van de WBG. Zij sluiten zich aan bij de werkgroep Duurzaamheid.

Sander Veeken, zakelijk adviseur ING voor de regio Westfriesland geeft aan wat duurzaamheid binnen ING betekent. “De missie van ING is heel eenvoudig: ‘We willen klanten vooruit helpen’. Duurzaamheid is daar nauw mee verbonden. Omdat duurzame klanten nu eenmaal toekomstbestendiger zijn. Een duurzaam bedrijfsmodel is een houdbaar bedrijfsmodel.” ING heeft in Nederland een duurzaamheidsstrategieuitgezet, die leunt op vier pijlers: de energietransitie, het verduurzamen van gebouwen, circulariteit en mobiliteit.

Ook lokaal is Sander met zijn team actief met dit thema .”Wij zijn met het hele team ING West-Friesland al langer actief in gesprek met ondernemers over duurzaamheid. Het spreekt ons erg aan, juist als relatief jong team zijn we bij duurzaamheid extra betrokken en lopen we voorop om dit voor onze klanten mogelijk te maken.”

Betrokkenheid

ING is recent aangesloten als parelbedrijf van de WBG. Naast de Corona taskforce Katapult nemen zij actief deel aan de werkgroep rondom verduurzaming van de Westfriese bedrijventerreinen. “Het is mooi om te zien hoeveel betrokkenheid er is vanuit alle partijen. Door de krachten en kennis te bundelen creëren we vanuit deze werkgroep echt meerwaarde voor de regio,” geeft Chris Keesom, zakelijk adviseur ING en collega van Sander, aan.

“Vanuit ING zien wij hier voornamelijk een belangrijke rol als kennispartner, verbinder en financier. Voor duurzame investeringen kunnen we via de ING Groenbank ondernemers volledig ontzorgen bij het aanvragen van een groenverklaring. Hierdoor worden kansen op subsidies vergroot en kunnen we een aantrekkelijke rentekorting aanbieden zodat de terugverdientijd van de investering wordt versneld,” aldus Chris.

Westfriese bedrijven zitten niet stil

“Ondanks Corona merken wij dat verduurzaming van ondernemers nog altijd hoog op de agenda staat”, vult Ruben Uitendaal, directeur Zakelijk in de regio Noord-Holland, aan. “Wel merken we dat bedrijven wat terughoudender zijn om nu te investeren, maar dat ze zich wel oriënteren en laten adviseren om straks de inhaalslag te kunnen maken. In het afgelopen jaar hebben we veel klanten in West-Friesland kunnen faciliteren op het gebied van duurzame investeringen. Denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen of ondernemers die al voorsorteren op het energielabel C welke vanaf 2023 geldt voor kantoorpanden.”

“Daarnaast zie je dat in de bouwbestekken voor nieuwbouw ook veel gewerkt wordt met energie besparende of neutrale oplossingen, een deel van deze financiering kun je dan weer onderbrengen in een voordelige ‘groene lening’. In combinatie met de subsidie vanuit de overheid (o.a. SDE) en het voordeel op de operationele kosten zie je dat een dergelijke investering al snel interessant kan zijn,” aldus Ruben.

ING kijkt alvast vooruit naar de volgende bijeenkomsten van de werkgroep Duurzaamheid. “Met de tools, kennis en ontzorging die we straks samen met de WBG kunnen bieden gaan we uiteraard graag in gesprek met de Westfriese ondernemers,” sluit Sander af.

Parelbedrijven in de werkgroep Duurzaamheid zijn:
ECWF, Provincie Noord-Holland, Regio Westfriesland, Rabobank West-Friesland, Vitasys, Terra Technica, Toekomstgroep, Polytechniek, Expice, John Koomen Tuinen, Wolter Kassenbouw, ING, Hero Balancer en 706Seating Group.