Als we in gemeente Medemblik de afspraken uit het klimaatakkoord willen nakomen, moeten we niet alleen onze nieuwbouw duurzaam opleveren, maar ook bestaande woningen en bedrijfspanden massaal verduurzamen. Dat vraagt veel van het innovatieve vermogen en groene hart van aannemers en bouw- en klusbedrijven. Met deze jaargang van de Duurzame Ondernemer Award zetten we hen in het zonnetje.

Wie levert een waardevolle bijdrage aan de energietransitie in de bestaande bouw? Dat is de grote vraag bij de award dit jaar. Het drieman[1]schap dat dit mag beoordelen heeft zelf veel affiniteit met duurzaamheid. William Gitzels won de prijs in 2020 door ondanks corona onverminderd door te gaan met het milieuvriendelijker maken van zijn glastuinbouwbedrijf. Met dertien collega-glastuinbouwers van Het Grootslag in Andijk zette hij een warmtenetwerk op, waarbij aardwarmte (geothermie) gebruikt wordt voor de verwarming van de kassen.

Betaalbare verduurzaming

De twee andere juryleden zijn Bashar al Badri en Hans Kröger. Bashar is directeur van het recent opgerichte Duurzaam Ondernemersloket Westfriesland. Hij ziet van dichtbij hoe ondernemers hun aandacht meer richten op het verduurzamen van hun bedrijfspanden. “We geven niet alleen informatie en advies. We brengen ook ondernemers op bedrijvenparken samen rond concrete acties, zoals het collectief aanleggen van zonnepanelen of warmtepompen. Zo hoef je niet steeds zelf het wiel uit te vinden.”

Hans Kröger is directeur van woningstichting Het Grootslag uit Wervershoof. Het Grootslag heeft als ambitie om in 2050 een energieneutrale woningvoorraad te hebben. “De uitdaging is om de verduurzaming betaalbaar te houden. Je kunt huurders niet opzadelen met te hoge woonlasten. Dus moet je slimme oplossingen zoeken en duurzame ingrepen combineren met momenten dat je bijvoorbeeld – groot – onderhoud uitvoert.”

Een goede businesscase

Zo zie je geleidelijk meer zonnepanelen, warmtepompen, led-verlichting, vloerisolatie en dakpannen die stikstof terugdringen in en op de woningen van Het Grootslag. Voor de toekomst is Kröger vooral geïntereseerd in nieuwe ontwikkelingen in de installatietechniek. “Energieopslag gaat een belangrijk punt worden. Hoe kun je de klap energie die je duurzaam opwekt als de zon schijnt opslaan en gebruiken in de donkere dagen van de winter?” Bashar al Badri haakt daarop aan. Ondernemers willen volgens hem wel hun panden verduurzamen, maar het is niet hun corebusiness. “Los van een oprechte zorg over het klimaat streven zij ook naar een goede businesscase. Aannemers, bouwbedrijven en architecten zouden in mijn ogen meer kunnen doen om zo’n case te helpen maken.” Het vraagt om een pro-actieve houding en vernieuwingszin. Hoe maken ondernemers het leven makkelijker van collega-ondernemers met groene plannen? “Daar ga ik bij deze uitverkiezing op letten”, aldus Bashar.

Ben jij een ondernemer in gemeente Medemblik die werkt aan het duurzaam verbouwen van bestaande woningen en bedrijfspanden? Meld je aan als deelnemer aan de verkiezing van de Duurzame Ondernemer Award 2021 of nomineer een collegaondernemer. Dat kan tot 1 oktober via duurzaam@medemblik.nl. Kijk voor meer informatie op www.duurzaammedemblik.nl.