Voor vrijwel ieder bedrijf heeft het coronavirus grote impact, ook in Noord-Holland Noord. Gevolg is dat de arbeidsmarkt flink onder druk staat. Maar waar de ene branche werknemers moet laten gaan, staat de ander te springen om mensen. Zoals in de zorg, logistiek, horeca en techniek. In de regio wordt volop samengewerkt door ondernemers, onderwijs en overheid om zowel werkgevers als werknemers een extra handje te helpen.

Occo Koedijker en Jacqueline Mooiman vullen elkaar perfect aan. De één, Occo, ondersteunt werkgevers als zij in de problemen raken door corona. Jacqueline zorgt ervoor dat werknemers en werkzoekenden aanspraak kunnen maken op extra dienstverlening als zij dat nodig hebben om (weer) aan het werk te komen. “Door de coronacrisis is de arbeidsmarkt gekanteld. Er zijn meer mensen op zoek naar werk of ander werk. Sommige werkgevers en ondernemers moeten afschalen en bij andere organisaties staan vacatures open”, vat Jacqueline Mooiman, coördinator NHN Werkt Door, deze twee-eenheid samen. “Via NHN Werkt Door bieden wij extra dienstverlening aan om te zorgen dat werknemers aan het werk blijven. Hiervoor hebben wij vanuit de landelijke overheid extra middelen gekregen, bijvoorbeeld om mensen om te scholen naar kansberoepen. En Occo zorgt er samen met alle collega’s van het WerkgeversServicepunt Noord-Holland Noord (WSP-NHN) voor dat bedrijven kunnen blijven ondernemen.”

Problemen voor zijn

“Een aantal bedrijven maakt nu nog gebruik van verschillende overheidsmaatregelen, maar moet straks alsnog personeel laten gaan. Wij gaan graag in gesprek vóór ze afscheid nemen van werknemers en WW-uitkeringen moeten aanvragen”, aldus Occo, senior-adviseur WSP-NHN. “Wij hebben bijvoorbeeld contact met GGD Hollands Noorden, die veel mensen heeft aangenomen in de bestrijding van de coronapandemie. Veel mensen daar hebben een zorgachtergrond. Wij kijken of we ze kunnen helpen aan nieuw werk in de sector zorg, waar grote tekorten zijn. Zo kunnen we inspelen op vraag en aanbod.” Kijk naar competenties “Onze adviseurs kijken naar vaardigheden van mensen en waar nodig bieden we een opleiding aan om de overstap naar een andere branche of werkgever makkelijker te maken”, aldus Jacqueline, “Ik geloof in: ‘Voor iedereen een kans’. Dat vraagt naast inzet van de werknemer of werkzoekende, óók inzet van werkgevers. Kijk goed naar competenties in plaats van naar alleen een CV. Ga eens een kop koffie drinken met elkaar. Zo krijg je een goede indruk of iemand bij je bedrijf past. Ook als werknemer mag je over jezelf nadenken en waar je naartoe wilt in je werkend bestaan. Blijf je ontwikkelen. Het komt van twee kanten, met onze netwerkorganisatie als extra ondersteuning. Met als doel om iedereen duurzaam aan het werk te helpen.”

Hulp voor werkgevers, hoe werkt het?

De adviseurs van het WerkgeversServicepunt Noord-Holland Noord (WSP-NHN) zijn er ook voor werkgevers, nu de arbeidsmarkt als gevolg van de coronacrisis onder druk staat en actie noodzakelijk is. Zodra werkloosheid dreigt, ondersteunt het WSP-NHN werkgevers om hun werknemers van werk naar werk te helpen. De adviseurs kijken naar de vaardigheden van mensen en waar nodig bieden zij een opleiding aan om de overstap van personeel naar een andere branche of werkgever makkelijker te maken. Ook organiseert het WSP-NHN branchetafels met brancheorganisaties, werkgevers en onderwijs om arbeidsmarktvraagstukken inzichtelijk te maken en oplossingen te bedenken.

Meer weten? Kijk op www.wsp-nhn.nl.