Noord-Holland heeft een nieuwe coalitie van GroenLinks, VVD, D66 en PvdA. Woensdag 12 juni werden de plannen voor de komende vier jaar gepresenteerd. Het coalitieakkoord ‘Duurzaam doorpakken!’ bevat ruim € 200 miljoen aan extra investeringen in schone energie, goede bereikbaarheid per auto, fiets en openbaar vervoer, een gezonde leefomgeving, cultuur, natuur, schoon water, natuurinclusieve landbouw en open landschap.

Gezamenlijk

Hans Huibers, voorzitter van de Westfriese Bedrijvengroep (WBG), ziet veel aanknopingspunten in de gepresenteerde plannen. “De afgelopen twee jaar is stap voor stap onze propositie als regio opgebouwd. Woningbouw, bereikbaarheid, Westfriesland op de kaart en talent vasthouden. Dat deden we via het filmpje Amsterdam First, uitspraken vanuit de WBG bijvoorbeeld over de Noord-Zuid lijn, contacten in de provincie en de ondernemersdebatten. Hierin was de WBG slechts een onderdeel. Wij hebben het steeds gebracht in samenhang met de zeven Westfriese gemeenten en onze maatschappelijke partners. Net als het pact 7.1. Dat maakt ons geluid naar Haarlem sterk!”

Woningen

Heel blij is de voorzitter van de WBG met de toezegging van meer woningbouw. “Hier begint het mee. Hoorn kan zich daardoor verder ontwikkelen als stad op weg naar 100.000 inwoners en Westfriesland kan naar behoefte bouwen. Met 16.000 woningen, voor alle lagen van de bevolking,  volgt de rest zich vanzelf. Extra koopdracht, vast houden van talent, kansen voor HBO en noodzaak van een goede bereikbaarheid.”

Noord Zuidlijn

Het zal niet onbekend zijn dat het doortrekken van de Noord-Zuidlijn van Amsterdam naar Hoorn een prikkelende uitspraak van Huibers was. Maar in het akkoord wordt nu een onderzoek gestart naar het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Zaandam en Purmerend. “In het begin werd ik voor gek verklaard, nu blijkt het toch een interessante gedachte. Voor ons betekent het dat het glas halfvol is. Nu helemaal vol krijgen, door het onderzoek ook te verleggen tot aan Hoorn.”

Toerisme

Voor toerisme ziet Huibers financiële kansen, refererend naar het Provinciale Staten ondernemersdebat in Hoorn. “Lijsttrekker van Groen Links, Zita Pels, nu Gedeputeerde, heeft toen een heldere uitspraak gedaan, dat er nog marketingbudget over was, bijna €600.000, die ingezet kan worden voor onze regiopromotie. Daar hou ik haar graag aan.”

Het begint nu pas

“Eigenlijk begint het werk nu pas. Kijken wat nog niet is binnen gehaald en wat wel en dat ook direct gaan uitvoeren. Geld erbij en schep in de grond.” Het is duidelijk dat Huibers een man van actie is, maar ook het belang kent van goede relaties. “Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten bestaat uit bekende en minder bekende leden. Die nieuwe gaan we heel snel laten weten: ‘Welkom in Westfriesland’”. Ook ziet hij een rol voor de vijf statenleden die uit onze regio komen. “Zowel actief in de coalitie als in de oppositie zou ik graag willen dat zij de vinger aan de pols houden daar in Haarlem.’

Bron: Westfriese Zaken editie 4 2019