HOOGWOUD – De tuinbranche lijkt dit jaar te profiteren van de zachte winter en het vroege voorjaar. Hoewel de jaaromzetten van de tuinbranche de afgelopen jaren enorm daalden, 8 procent afgelopen jaar en 6,5 procent in 2012, lijkt de branche de afgelopen twee maanden al een flinke plus te hebben gerealiseerd. ‘Dit is voor ons een echte opsteker’, vertelt Kees Vriend van tuincentrum De Boet aan Westfriese Zaken.

Naar schatting heeft de branche in januari en februari al vijf procent meer omgezet gedraaid dan dezelfde maanden vorig jaar. Dat zegt Brenda Horstra, adjunct-directeur van Tuinbranche Nederland tegenover NU.nl.  ‘Vorig jaar kwam het seizoen relatief laat op gang, er werden toen bijna geen violen verkocht, dat was vooral voor de violenkwekers een drama’, vertelt Vriend.

Kriebels
De relatief warme start van 2014 zorgt voor een positieve stemming bij ondernemers én consumenten. Met een periode met mooi ‘buitenweer’ in het vooruitzicht, is de verwachting dat het bestedingsniveau zich dit jaar veel beter ontwikkelt.
‘De tuincentra hebben een aantal jaar achter elkaar klap op klap gehad. Het weer is op dit moment fantastisch en dat is natuurlijk perfect voor ons. De mensen krijgen jeuk, voorjaarskriebels, zin om in de tuin te werken.’