REGIO – De meeste zzp’ers in de bouw verdienen minder dan hun collega’s die in vaste dienst werken. Toch wil de meerderheid eigen baas blijven. Voor deze zzp’ers is de vrijheid belangrijker dan het geld. Dit blijkt uit een salarisonderzoek van adviesbureau Berenschot en bouwvakblad Cobouw.

Uit het onderzoek bleek dat 41 procent op dit moment minder dan marktconform verdient. Het gemiddelde uurtarief van calculators en bouwplaatsleiders, waarvan 65% een hbo- wo-opleiding heeft gevolgd, bedroeg 57 euro. Voor de crisis lagen deze tarieven op 70 tot 75 euro per uur.

Het afgelopen jaar konden de ondervraagden gemiddeld slechts 29 declarabele uren per week op schrijven. Toch genieten zzp’ers in de bouw van het ‘eigen baas’ zijn. Ze kunnen hun eigen route uitstippelen en zelf de balans tussen werk en privé bepalen. Daarnaast vinden ze de mogelijkheid om zichzelf inhoudelijk te kunnen specialiseren is ook een belangrijke factor.

Toch wil 20,8 procent van de zelfstandiger liever in loondienst te werken. 44 procent van de ondervraagden gaf aan dat het verdwijnen van hun oude baan de belangrijkste reden was om te starten als zelfstandige.