REGIO – Ondernemers zijn niet zo blij met het kabinet Rutte 2 in zijn tweede regeringsjaar. Het kabinet krijgt van de ondernemers een krappe onvoldoende: 5,4. Volgens het MKB doet het kabinet te weinig om economische groei en werkgelegenheid te bevorderen. Dit blijkt uit een enquête van TNS Nipo in samenwerking met het Financieele Dagblad.

Opvallend is dat het vertrouwen in Rutte 2 ondanks het slechte cijfer is gestegen. 30% van de ondernemers zegt het kabinet te vertrouwen. In oktober was dit nog 18%. Veel maatregelen die het kabinet het afgelopen jaar heeft genomen, kunnen op steun rekenen van de ondernemers. Zo is 90% van de zelfstandigen blij met de tijdelijke verlaging van het btw-tarief voor verbouwing en renovatie. Dit is een echte crisismaatregel die de bedrijven in de bouwsector tot 2015 moet ondersteunen. Ondernemers uit dit vakgebied zijn dan ook het meest tevreden, maar zij zijn niet de enige die blij zijn met deze maatregel. Horeca- en retailondernemers kunnen profiteren van deze regeling bij bijvoorbeeld het verbouwen van hun zaak.

Daarnaast hebben ondernemers veel sympathie voor de bonusbeperking van banken. Vorige maand diende Dijsselbloem (Financiën) een voorstel in waarin hij de bonussen van bankpersoneel beperkt tot 20% van het vaste salaris, in Europa geldt een beperking van 100%. De banken zijn natuurlijk niet blij met deze wetgeving, maar ondernemers staan er achter.

60% van de ondernemers steunt de crisisheffing voor grootverdieners (die meer dan €100.000 verdienen). Over de grote hervormingen die het ­kabinet dit jaar door de Tweede en Eerste Kamer kreeg door verschillende akkoorden te sluiten met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP, zijn ondernemers negatiever. 71% ziet niets in de Quotumwet, die bedrijven gaat verplichten om een bepaald percentage arbeidsgehandicapten aan te nemen als ze dat niet zelf doen. Verder zijn het beperken van belastingvrij pensioensparen en de bezuinigingen op de thuiszorg weinig populair: respectievelijk 21% en 13% staat achter die maatregelen.

Ondanks de onvoldoende verwacht de helft van de ondernemers dat het kabinet Rutte 2 zijn regeringsperiode uitzit.

Bron: Het Financieele Dagblad