Melkveehouder Jacob Jan Wiering uit Zwaagdijk-Oost en Klaas de Boer van Special Machines De Boer uit Opperdoes hebben de Duurzaam Ondernemen Awards 2023 van Gemeente Medemblik gewonnen. Maar er zijn meer raakvlakken tussen de twee ondernemers, zo blijkt uit een gesprek met wethouder duurzaamheid Harry Nederpelt.

Klaas de Boer trok aan het langste eind in de categorie ‘meest duurzame innovatie’. Hij heeft een installatie uitgedokterd, waarmee ammoniakgas afgevangen wordt en teruggefilterd naar de vaste vorm ammonium. Een uitkomst voor veehouders met megastallen en een relatief hoge ammo niak uitstoot. “Ik vind het een unieke uitvinding. Het zou zomaar het begin kunnen zijn van de oplossing voor de stikstofcrisis in Nederland’’, zegt Harry Nederpelt bewonderend.

Onbewust bewust bezig zijn

Ook Jacob Jan Wiering verdient volgens Nederpelt dubbel en dwars zijn uitverkiezing in de categorie ‘meest duurzame ondernemer’. Omdat hij geen grote stroomaansluiting kon krijgen voor zijn melkveehouderij, is hij afgelopen jaren zeer inventief geweest in het doorvoeren van energiebesparende maatregelen. Hij wekt nu bedrijfsmatig met zonnepanelen zijn eigen groene stroom op en is volledig aardgasvrij. Jacob Jan: “Ik doe het stap voor stap. Ik ben onbewust bewust bezig.” Zowel Jacob Jan als Klaas zoeken oplossingen voor actuele vraagstuk ken, of het nu gaat om netcongestie of stikstof. Ze borrelen nog van de ideeën. Jacob Jan volgt de ontwikkelingen rond de opslagmogelijkheden van duurzame energie op de voet. Dat zou zijn bedrijf energetisch echt zelfvoorzienend maken. Klaas heeft duidelijke ambities met zijn filtertechnologie. “In een stal komen ook andere emissies vrij dan ammoniak, zoals methaan en fijnstof. Het liefst wil je die allemaal uit de lucht halen.”

Ammoniakbatterij

De producten die dat oplevert zijn volgens Klaas ook weer bruikbaar. Van ammonium kun je vloeibare mest maken. Sterker nog, ammoniak is een energiedrager, verwant aan waterstof. Er zijn al experimenten gaande met een ammoniakbatterij. Jacob Jan luistert aandachtig en stelt vragen. “Kijk, hier vinden twee winnaars van de Duurzaam Ondernemen Awards elkaar”, volgt Harry lachend het gesprek. “Mooi om te zien hoe radertjes in hoofden meteen weer beginnen te draaien.”