In de week van de veiligheid organiseerde Platform Veilig Ondernemen (PVO) in samenwerking met de gemeente Hoorn een ontbijt met ondernemers. Het belangrijkste thema van het ontbijt was cybercriminaliteit. De volle zaal maakte duidelijk dat dit in een behoefte voorziet.

Welkom en inleiding door Jan Nieuwenburg

‘Het doet me goed om te zien dat de zaal zo vol zit, ondanks de drukke agenda van jullie ondernemers’ begon de burgemeester zijn inleiding. ‘Onze veiligheidsambitie draagt niet voor niets de titel Aan een veilig Hoorn werken we samen. We willen samen ondermijning aanpakken en cybercriminaliteit wordt helaas steeds groter. Wat moet je doen om te voorkomen dat je hier slachtoffer van wordt? Veilig ondernemen staat hoog op onze agenda als gemeente. Ik hoop dat dit ontbijt behalve lekker ook als heel nuttig wordt ervaren door het delen van kennis en adviezen.’

CyberVeilig Westfriesland

Jan Rosier van CyberVeilig Westfriesland lichtte toe hoe zij onderne mers in Westfriesland cyberweerbaar maken. CyberVeilig Westfriesland is een activiteit van Parkmanagement Hoorn. Het is opgezet door het collectieve bedrijfsleven in samenwerking met Westfriese onderne mersverenigingen. ‘Het doel is om de digitale weerbaarheid van 51 63 bedrijven te verhogen’ aldus Jan Rosier, ‘door risico’s uit te sluiten die de continuïteit van bedrijven in gevaar kan brengen. Het securityteam staat 24/7 klaar om ondernemers te adviseren, begeleiden en ondersteunen. Onafhankelijk en zonder winstoogmerk.’

Ook een boek voor jou

Het leek wel een Oprah Winfrey show. Maria Genova bestookte de aanwezigen met stellingen en dilemma’s en elk goed antwoord werd beloond met: ‘ja en ook mijn boek Komt een vrouw bij de hacker voor jou’. De antwoorden leken voor de hand te liggen, maar bleken vaak verrassend anders. Neem bijvoorbeeld de vraag: Gemeente Hof van Twente werd volledig gehackt. Hoe kwamen de hackers binnen?

A. Door een phishing mail

B. Door het wachtwoord Welkom2020

C. Door informatie die een medewerker op social media heeft gedeeld.

De meeste aanwezigen dachten dat antwoord A het goede antwoord was, want de andere twee kwamen wel heel dom over. Tot ieders verbazing bleek B het goede antwoord. Een andere verrassing was dat wat door de zaal een sterk wachtwoord werd gedacht, helemaal niet zo sterk blijkt te zijn. ‘Wij hebben het idee dat een wachtwoord altijd een hoofdletter, cijfer en speciaal teken moet bevatten. Maar een echt sterk wachtwoord is ‘gewoon’ een hele lange zin.’ Zoals bijvoorbeeld: ditontbijtmetdeburgemeesteriseenleerzameochtend.

De bezoekers gingen niet met lege handen naar huis; zij kregen een voucher mee voor de aanschaf van een gratis premium wachtwoordmanager.

De actie voor ondernemers staat ook online:

https://www.pvonh.nl/wachtwoordmanager

Voor hulp en ondersteuning kijk op cyberveiligwestfriesland.nl