WESTWOUD/SOTSJI – Ondernemer Rogier van Montfort uit Westwoud kreeg wel een hele bijzondere klus. De timmerman werd wederom gevraagd om mee te helpen aan het bouwen van het Holland Heineken House in het Russische Sotsji. Inmiddels is Rogier terug in Nederland en vertelt hij, met een nog schorre stem, de redactie van Westfriese Zaken over zijn avontuur.

‘Dit is de derde keer dat ik mee heb gewerkt aan het Holland Heineken House. Bij de vorige edities in Vancouver en Londen was ik ook aanwezig. De eerste keer dat ik mee heb gewerkt was tijdens de Spelen in Vancouver. Via een kennis van mij kwam ik destijds bij de organisatie terecht. Ook dit jaar in Sotsji was het weer super, een avontuur op zich. Ik was nog nooit eerder in Rusland geweest en had ook totaal geen idee wat ik kon verwachten’, vertelt Rogier.

Last-minute werk
Rogier werkte in het Holland Heineken House als allround timmerman. ‘Twee weken voor de Spelen begonnen, vertrok ik naar Rusland en heb ik meegewerkt in de opbouwfase. Het huis moest natuurlijk helemaal opgebouwd worden. Het Holland Heineke house zou deze keer gebouwd worden in de achtertuin van een groot hotel. Het gebouw was helemaal nieuw en was eigenlijk een nachtclub. Het moest nog helemaal afgetimmerd worden. Ook moesten er in een aantal neptunustenten geplaatst worden voor Radio538 en een studio voor de NOS. Qua werkzaamheden heb ik van alles en nog wat gedaan. Bijvoorbeeld bars in elkaar getimmerd en gesleuteld, maar ook vloeren bespijkerd. De meest gekke dingen kwamen voorbij. Soms moest er vlak voor een tv-uitzending nog ‘even vlug’ een statafel in elkaar gezet worden. Veel werk was last-minute en richting de opening van de Spelen werd de druk behoorlijk opgevoerd, maar alles was super georganiseerd,’ gaat Rogier enthousiast verder.

Binnen drie weken een enorme organisatie
Rogier hoefde zich niet eenzaam te voelen in het verre Sotsji, want hij werkte met een hele ploeg Nederlanders. Samen met 92 vrijwilligers en 70 professionals hebben zij het Holland Heineken House vervaardigt. ‘Het huis is een bedrijf op zich. Binnen drie weken hebben we een enorme organisatie uit de grond gestampt. Het was niet alleen maar feesten en gezelligheid, er moest écht hard gewerkt worden. Ook het werken met vrijwilligers is iets wat je moet kunnen. Zij kunnen natuurlijk niet zoveel als een professional dus je moet  het e.e.a. uitleggen. We werkten in de opbouwfase zeven dagen in de week van 9 uur ’s ochtends tot een uur of 8 ’s avonds. Uiteraard was er daarna wel nog tijd voor een ontspannen biertje.’

Bob de Jong helpt mee
Niet alleen de vrijwilligers en professionals waren hard aan het werk, ook één van de olympische sporters stak nog even de handen uit de mouwen. ‘Bob de Jong kwam langs de werkplaats en wilde wel even helpen. Toen hebben we samen het een en ander in elkaar geschroefd.’

Rogier heeft ook nog wat meegekregen van de Spelen zelf. ‘We zijn met een groepje naar de 500meter race geweest, waarbij drie Nederlanders een medaille wonnen. Hiervan heb ik ook de huldiging meegemaakt in het Holland Heineken House, dit was een unieke gebeurtenis.’ Inmiddels is Rogier weer terug in West-Friesland en gaat het werk van zijn eigen timmerbedrijf ‘Rogier van Montfort’ gewoon weer verder, maar hij kijkt al uit naar de volgende spelen in Rio.