REGIO – Uit cijfers van Lisa, een databestand met gegevens vanaf 1996 over alle vestigingen in Nederland waar betaald werk wordt verricht, blijkt dat in 2013 het aantal eenmanszaken is gegroeid. Onder deze eenmanszaken, vallen ook freelancers en zzp’ers. Het aandeel is gegroeid tot bijna 700.000 vestigingen, een aandeel van ruim 54 procent, zo schrijft nu.nl.

Sinds 2009 is het aandeel eenmanszaken bijna met 30 procent gestegen. ‘Dat komt voor een groot deel door de economie, werkgevers geven werknemers niet meer zo snel een vast contract. Daarnaast speelt de oplopende werkloosheid ook een rol, waarbij men wordt gedwongen om voor zichzelf te beginnen’, aldus een woordvoerder van ZZP-Nederland tegen Westfriese Zaken.

Ook speelt vrijheid een rol. Het ondernemerschap staat voor veel mensen voor vrijheid, zelfredzaamheid en zelfontplooiing. ‘Veel mensen zoeken de vrijheid op en willen niet meer voor een baas werken.’

Uit cijfers van nu.nl blijkt dat zzp’ers in West-Friesland ook goed aan de weg timmeren. Het cijfer geeft het percentage zzp’ers aan ten opzichte van de totale beroepsbevolking per gemeente:
Hoorn: 9,4%
Drechterland 8,9%
Stede Broec 7,6%
Enkhuizen 10,2%
Medemblik 10,5%
Koggenland 11%