REGIO – FNV vindt dat werkgevers moeten investeren in koopkracht en echte banen. De bond is blij te zien dat de groei van de economie doorzet, maar de werkloosheidscijfers, de minimale groei van het aantal vacatures en het gebrek van consumentenvertrouwen stemt de bond somber.

‘Nog steeds zitten bijna 700 duizend mensen thuis zonder werk. Heel veel mensen moeten sappelen en zijn bang hun baan kwijt te raken. Ondertussen blijken de investeringen door het bedrijfsleven te groeien. Als ze die investeringen nu in hun mensen gaan stoppen, trekt het consumentenvertrouwen ook weer aan,’ aldus FNV voorzitter Ton Heerts.

Volgens het FNV zijn er het afgelopen jaar veel banen verdwenen en komen er weinig vacatures bij. De bond meent dat de groei die geboekt wordt verdwijnt in de zakken van de grote exportbedrijven. In bijvoorbeeld de agrarische sector is sprake van 50% exportgroei. ‘Binnenlandse bestedingen zullen blijven dalen als de winsten naar aandeelhouders blijven gaan en de lonen niet stijgen. Voor ons zijn deze cijfers extra reden om vol voor 3 procent loonsverhoging te gaan. En nu het beter lijkt te gaan wordt het tijd dat de overheid echte banen gaat aanbieden’, aldus Heerts.