Zowel de rijksoverheid als de gemeente Hoorn kan met regelingen en steun ondernemers bijstaan in deze zware tijden. Ook wanneer u geen TOZO-regeling krijgt, kan de gemeente toch iets voor u doen. Aarzel daarom niet om contact op te nemen met deskundigen van Team Rondkomen via 0229 252 200 of e-mail rondkomen@hoorn.nl. Meer informatie en de regelingen vindt u op  www.hoorn.nl/ondernemen en www.hoorn.nl/rondkomen.

Hieronder vindt u de regelingen en ondersteuning die worden aangeboden.

De TOZO-regeling

Als u zzp’er bent, kunt u mogelijk een beroep doen op de Tozo-regeling (Tijdelijke verbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). WerkSaam voert deze voor de gemeente Hoorn uit. Zelfstandigen kunnen aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor hun levensonderhoud.

U vindt alle informatie op www.werksaamwf.nl

Uitstel gemeentelijke belastingen

Ook is het mogelijk om uitstel van gemeentelijke belastingen aan te vragen of gebruik te maken van tijdelijke verlaging van de rentes.

Kijk hiervoor op www.hoorn.nl/belastingen

Hulp om rond te (blijven) komen

De gemeente Hoorn biedt inwoners met een laag inkomen hulp aan. Dit kan ook bijvoorbeeld door het wegvallen van inkomen vanuit uw bedrijf. Met deze hulp kunt u uw inkomen aanvullen via:

• een vergoeding voor bijzondere, noodzakelijke kosten: Het gaat om kosten die u door speciale omstandigheden moet maken en nergens anders (volledig) vergoed krijgt. Voor kinderen vanaf de basisschool bieden wij bijvoorbeeld de computerregeling. Deze vergoeding heet Bijzondere bijstand.
• de woonkostentoeslag: Hiermee kunt u de woonlasten blijven betalen bij een laag inkomen. Deze toeslag is voor zowel huur als koop. En geldt voor een periode van maximaal twaalf maanden.
• budgetcoaching: Hulp om te kijken waar u op kunt besparen.
• hulp op maat bij schulden of betalingsachterstanden: Samen proberen we uw situatie zo snel als mogelijk schuldenvrij te maken.
• landelijke tegemoetkomingen: Hieronder vallen onder andere de huurtoeslag, zorgtoeslag of het kindergeboden budget. Bereken uw recht op de website van het NUBID: www.berekenuwrecht.nl

TOZO-regeling aangevraagd? Wij bellen u met extra informatie

De gemeente neemt contact op met ondernemers en zelfstandigen die de TOZO-regeling bij WerkSaam aanvragen. Zo kunt u rechtstreeks meer informatie krijgen over extra gemeentelijke steun en de deskundigen vragen stellen. Op die manier krijgen de deskundigen van Team Rondkomen ook een beter beeld van de situatie en soorten vragen van ondernemers een ZZP’ers.

Gerda is ZZP’er en zocht ook hulp bij 1.Hoorn. Gerda (45 jaar) heeft haar nagelstudio moeten sluiten vanwege de coronamaatregelen. Ze komt niet in aanmerking voor de TOZO-regeling, maar haar vaste lasten thuis lopen door. De zorg om de vaste lasten te kunnen betalen zorgen voor stress bij Gerda. Ze klopte daarom aan bij het Team Rondkomen en na een gesprek heeft ze de woonkostentoeslag aangevraagd. Zo kan ze toch haar vaste lasten blijven betalen.