Als het gaat over groei, dan luisteren ondernemers eerder naar andere ondernemers dan naar een bank. Daarom bracht de Rabobank twee jonge ondernemers, allebei met een sterk groeiend bedrijf, bij elkaar om van elkaar te leren. Maak kennis met Stefan Louter van Handelsonderneming Louter in Schagen en Wessel van Paassen van Green Simplicity in Andijk.

Stefan Louter en Wessel van Paassen zijn jonge, enthousiaste ondernemers met totaal verschillende bedrijven. Wat ze gemeen hebben is dat hun bedrijven sterk groeiend zijn. Hierdoor ontstond bij Wessel een vraagstuk over personeel, terwijl Stefan juist meer wilde weten over innovatie. Stefan is klant bij Rabobank Kop van Noord-Holland en Wessel bij Rabobank West-Friesland. De Rabobank bracht hen samen. Stefan en Wessel legden bedrijfsbezoeken bij elkaar af en onderzochten hoe zij elkaar verder kunnen helpen.

Lichtrecepten

Met zijn bedrijf Green Simplicity levert Wessel van Paassen (27) een revolutionaire bijdrage aan het zo efficiënt mogelijk telen van planten met behulp van LED ‘lichtrecepten’. Om voor elk gewas het ideale lichtrecept te ontdekken is plantgericht onderzoek nodig. Green Simplicity ontwikkelde speciaal voor telers en veredelaars de unieke mogelijkheid om dit onderzoek zelf te doen, in compacte onderzoekskarren of zelfs een compleet ingerichte klimaatcel. Met een heuse roadshow gaat Green Simplicity, samen met lampenleverancier Hortilux, naar de telers toe om te laten zien hoe het werkt. ‘Planten groeien met licht. Door licht te ontleden en met de kleuren te schuiven kun je de ideale plant te kweken. Als je bijvoorbeeld planten kunt opkweken in meerdere lagen onder LED verlichting, dan leidt dit tot meer productie in de bestaande kassen. Je kunt planten ook stimuleren om een rijkere smaak te ontwikkelen. LED helpt telers bij het behalen van een maximale productie met een zo laag mogelijke input van energie, water en grondstoffen.’ Vier jaar na de start maakt Green Simplicity een stormachtige groei door. ‘We zijn intussen met een team van drie fulltime hbo’ers. Ik doe nog steeds veel zelf, maar wil het servicegedeelte van mijn bedrijf optimaliseren. Daar heb ik mensen voor nodig, maar hoe pak ik dat aan? Over de juiste man/vrouw op de juiste plek kan ik nog veel van Stefan leren.’

Explosieve groei

Want Handelsonderneming Louter is al een stap verder, bij het bedrijf werken 18 mensen, waaronder vijf servicemonteurs. Handelsonderneming Louter is gespecialiseerd in non-food producten voor voedselverwerkende bedrijven, van vingerpleisters en verpakkingsmateriaal tot machines, zoals vaatwassers, steamers en snijmachines. Stefan (34) startte het bedrijf zeven jaar geleden samen met zijn vader. ‘Aanvankelijk leverden wij vooral aan slagerijen, maar er komt steeds meer vraag vanuit de horeca en ook vanuit bijvoorbeeld ziekenhuizen. Hierdoor groeit ons bedrijf explosief,’ vertelt hij. ‘Om onze klanten goed te kunnen blijven bedienen, moeten we meer gaan digitaliseren. Zo willen we een gebruiksvriendelijke webshop openen waar de klanten zelf hun producten kunnen bestellen en afrekenen. Het is verfrissend om hierover met Wessel te discussiëren, hij weet veel over digitalisering en software en kan heel goed ‘out of the box’ denken. Ter voorbereiding op de webshop hebben we al geïnvesteerd in een barcode scansysteem, zodat de voorraad goed kloppend is. In de toekomst gaan we ook instructiefilmpjes maken over de werking van machines.’

Campagne Rabobank

Wessel: ‘Elk bedrijf heeft een aantal dezelfde vraagstukken. Denk bijvoorbeeld aan het standaardiseren van producten en processen. Daarom is die bereidheid om kennis te delen zo mooi. Samenwerken maakt ondernemers flexibeler en daar wordt iedereen beter van.’ Stefan Louter en Wessel van Paassen zijn het gezicht van de nieuwe campagne van de Rabobank. Stefan: ‘Ik ben er trots op dat wij hiervoor gevraagd zijn; deze campagne is heel goed voor het imago van ons bedrijf. Het aantal reacties op de campagne is overweldigend. De Rabobank heeft een groot netwerk in West-Friesland, de adviseurs weten wat er speelt. Dankzij dit netwerk komen mooie verbindingen tot stand.’ ‘Wij houden zeker contact met elkaar,’ zegt Wessel. ‘Over een paar maanden ga ik graag weer bij Stefan langs voor een kop koffie en een goed gesprek!’ Kijk op rabobank.nl/groei voor meer inspirerende verhalen van ondernemers.

Bron: Westfriese Zaken