REGIO – D66 en CDA zouden de grootste winnaars zijn, als er op dit moment gemeenteraadsverkiezingen zouden worden gehouden onder de meer dan 1 miljoen zzp’ers, freelancers en interim professionals in Nederland. Dit blijkt uit de ZZP Barometer. Regeringspartijen VVD en PvdA verliezen procentueel het meest, net als de SP, vergeleken met onze zzp-peiling in 2012,’ aldus initiatiefnemer Jeroen Sakkers.

D66 wordt, volgens dit onderzoek, met 43 zetels de grootste partij als het aan de zzp’ers ligt. Daarna volgt de VVD met 38 zetels, 10 minder dan de zzp-peiling uitwees vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Op enige afstand volgen GroenLinks met 15 zetels (+1), CDA met 10 zetels (+7), PvdA met 10 zetels (-4), PVV met 9 zetels (+3), SP met 8 zetels (-3) en ChristenUnie met 7 zetels (+3). Een opvallende stijger is 50Plus met 5 zetels (+3), wellicht vanwege het feit dat ook de zzp’ers in Nederland langzaam vergrijzen.

VVD en PvdA verliezen in totaal 23% van hun zzp-kiezers volgens de peiling. Discussies rond het al dan afschaffen van de zelfstandigenaftrek en het doorvoeren van het sociaal akkoord hebben daar hoogstwaarschijnlijk aan bijgedragen. De winst van het CDA is wellicht te verklaren door hun hernieuwde focus op ondernemers.