REGIO – Dankzij het mooie weer is de omzet in de horeca fors gegroeid. In het eerste kwartaal van 2014 behaalde de traditionele horeca een seizoensgecorrigeerde volumegroei van 1,4 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De horeca was daarmee dit kwartaal een stimulans voor de economie. Ook de omzet in de horeca groeide in deze periode met 1,6 procent. Dit blijkt het cijfers van het CBS.

Het zijn de hoogst gemeten groeicijfers in een eerste kwartaal sinds 2006. Zowel consumenten als ondernemers gaven in het eerste kwartaal meer geld uit in horecagelegenheden dan in het voorgaande kwartaal. Dit is mede te danken aan de uitzonderlijk zachte winter. Met name restaurants hadden een goed eerste kwartaal. Deze behaalden een omzetgroei van 2,1 procent ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Ook hotels (1,6 procent) en cafetaria’s (1,7 procent) kenden een omzetgroei.

Cafés daarentegen kenden een lichte krimp van de omzet (-0,1 procent). De omzetontwikkeling van cafés blijft al langer achter bij de overige horeca. Cafés hebben, misschien wel meer dan andere horecagelegenheden, te maken met de effecten van overheidsmaatregelen. Zoals bijvoorbeeld de verhoging van de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik en de verhoging van de btw en accijnzen.