REGIO – De Noord-Hollandse economie komt langzaam in beter vaarwater en groeit dit jaar licht. Hoewel het herstel in het bedrijfsleven een bredere basis krijgt, kunnen nog niet alle deelregio’s boven het Noordzeekanaal hierin mee. Met de achterblijvende consumptie en de krimp in de zorg, maakt exportgerichtheid nog duidelijker het verschil. Dit meldt het Economisch bureau van ING.

In tegenstelling tot in de rest van de kop van Noord-Holland, loopt in West-Friesland de economie niet terug. In de overige delen is er sprake van een lichte terugloop van de economie. Dit komt onder andere door de overheidsbezuinigingen. De groei moet volledig uit de private sector komen. In Alkmaar wordt het herstel tegengehouden door de consument en de zorgsector. Alkmaar heeft als retailgebied nog last van een terughoudende consument en de verschuiving van aankopen naar internet. Daarnaast heeft de zorgsector in Alkmaar voor het eerst sinds lange tijd te maken met krimp.

In de Zaanstreek en IJmond, de industriële en meer exportgerichte regio’s van de provincie, vertoont zich een ander beeld. Sinds de crisis kromp de economie in IJmond maar liefst met 10%, maar de weg omhoog wordt nu ingeslagen. Ook de Zaanstreek kan met een sterke voedingsmiddelenindustrie en de nabijheid van Amsterdam weer een lichte groei tegemoet zien.

Met vijf aangewezen topclusters beschikt Noord-Holland-Noord over een duidelijk economisch profiel voor de toekomst. Daarbij biedt juist ook de koppeling tussen ‘oude’  en ‘nieuwe’ economie nieuwe groeimogelijkheden. Een voorbeeld hiervan is de vestiging van een groot dataopslagcenter in het Noord-Hollandse greenportgebied. Ook wat betreft nieuwe kansen die ontstaan door internet is de  reisafstand tot de randstad een voordeel.

Op korte termijn maakt de exportgerichtheid echter het verschil als het gaat om groei. ‘Waar Noord-Holland uit regio’s met verschillende kansen en uitdagingen bestaat, is de ondernemersmentaliteit de bindende factor. Juist succesvolle ‘kleine multinationals’ met een sterke exportfocus kunnen in het huidige economische klimaat de meeste groei realiseren,’ aldus Michel van Nieuwland, directeur Grootbedrijf Noord-Holland.