REGIO – De omzet in de uitzendbranche is voor het zesde kwartaal op rij gestegen. In het derde kwartaal nam het totale aantal uitzenduren met 2,5 procent toe ten opzichte van een kwartaal eerder. Dit is de grootste stijging in vier jaar tijd! Dit meldt het CBS.

De stijging van het aantal uitzenduren in langlopende contracten zoals detachering of payrolling bedroeg in het derde kwartaal 3,5 procent. Deze vorm van uitzendwerk neemt al geruime tijd toe. Dit is in lijn met de toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt. Werkgevers willen flexibeler zijn in het aannemen en afstoten van personeel en geven werknemers steeds vaker een langlopend uitzendcontract in plaats van een vaste aanstelling. Het aantal uren in kortlopende contracten steeg ook, namelijk met 1,4 procent. Dit was voor het eerst dit jaar. De ontwikkeling van de kortlopende uren loopt doorgaans voor op de rest van de arbeidsmarkt.

Ook omzet stijgt al zes kwartalen
Sinds het tweede kwartaal van 2013 stijgt niet alleen het aantal uitzenduren, maar ook de omzet van uitzendbedrijven. Daarvoor kromp de omzet zeven kwartalen op rij. De omzetstijging in het derde kwartaal van 2014 was de grootste in ruim twee jaar. Bijna 40 procent van de bedrijven heeft in het derde kwartaal een omzetstijging op jaarbasis behaald van meer dan 20 procent. Dat aandeel is aanzienlijk groter dan een jaar geleden. In het derde kwartaal van 2013 was het aandeel bedrijven met een snelle omzetstijging ongeveer 30 procent.

Kortgeleden interviewde Westfriese Zaken Mona Roorda van BaanBereik over de ontwikkelingen in de uitzendbranche.