Ondernemers Stad Hoorn verwelkomt per 1 maart nieuwe voorzitter. Rien van Drongelen draagt het stokje over aan veelzijdig ondernemer Linne van Straten. Zij wil haar ervaring, kennis en drive inzetten om de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de Hoornse binnenstad te verbeteren. Voor ondernemers, inwoners, toeristen en pandeigenaren. Een kennismaking.

Linne runde vanuit Zwaag een arbodienst met landelijke dekking. Ze werd in 2013 gevraagd om dit ook op te zetten voor een grote verzekeraar, kocht vervolgens haar eigen concept en groeide door. Tot 2020: “Ik kende alle ins en outs en was toe aan iets nieuws.” Naast haar bedrijf reisde ze in de voorgaande jaren veel, was internationaal spreker, gaf coaching en workshops, en schreef het boek ‘Empowered women.’ “De lockdown gaf me de kans om een nieuwe weg in te slaan. Mijn jongste dochter had net de Middelbare Hotelschool afgerond. Samen wilden we het restaurant op Visserseiland, De Haai, nieuw leven inblazen. Ik ben een horecakind, mijn ouders runden een restaurant. Zij kon ervaring opdoen, ik was haar zakelijk mentor. Na twee maanden gooide corona roet in het eten.” Het ondernemersbloed maakte dat Linne al snel nieuwe mogelijkheden zag. Haai To Go opende als essentiële winkel in het oude V&D-pand en is inmiddels gevestigd aan het Kerkplein.

Mrs. Vegan business coaching

Ook zag Linne grote kansen in plant-based voeding: “Als Unilever miljoenen investeert in de ontwikkeling van vegan producten, dan weet je: daar zit een groeimarkt.” Linne volgde de postmaster Vegan Voedingspsychologie in Engeland. Ze ontwikkelde haar eigen recepten en bracht haar eigen kookboek uit. Onder de naam Mrs. Vegan biedt zij business coaching aan beginnende ondernemers, zelf ontwikkelde vegan producten en meer.

Profijt voor iedereen

En het is tijd om iets voor de stad te doen, vindt ze: “Waar lopen ondernemers in het centrum tegenaan? Als nieuwe voorzitter van OSH wil ik dit inventariseren. Ook wil ik de ondernemers graag meenemen in waar hun reclamebelasting voor wordt ingezet. Want wat velen niet weten, is dat ze met het betalen van deze bijdrage, meteen lid zijn. De Sinterklaasintocht, de bloeiende hanging baskets, de kerstverlichting en de weekmarkt: deze initiatieven komen van de OSH en zijn bedoeld om de leefbaarheid en aantrekkelijkheid in de stad te behouden. En wel op zo’n manier dat iedereen er profijt van heeft. Natuurlijk de ondernemers, maar ook de gemeente, bewoners en pandeigenaren. Want de concurrentie van steden als Medemblik, Enkhuizen, Alkmaar en Schagen is aanwezig.”

Stad van de Gouden Eeuw

Zo wil Linne bijvoorbeeld gezamenlijk nadenken over hoe toeristen beter kunnen worden gefaciliteerd. Met goede bewegwijzering naar de haven of straks vanaf het Stadsstrand de binnenstad in. En waarom zijn niet alle winkels op zondag geopend? “Hoorn is een prachtige stad, met heel veel mooie features. De havens, de musea, de stadwandelingen en tours, de oude panden en hofjes. De Hoornse Straatjes zijn ook een mooi initiatief en zelfs een toeristische trekpleister als de kaasmarkt heeft waarde. Laten we de Stad van de Gouden Eeuw nog meer tot leven brengen. Zodat het een mooie bestemming blijft. Om te bezoeken, te winkelen en te genieten van cultuur, geschiedenis en horeca. Ook vanuit de gemeente zijn er ambitieuze plannen. Het is goed om de verbinding te zoeken en het gezamenlijke doel voor ogen te houden. De stad leefbaar houden. Waarbij iedereen zich verantwoordelijk voelt en hier aan wil bijdragen. Ik ben er niet om heel Hoorn te transformeren, maar wel wil ik met mijn kennis en ondernemerschap de stad mooier maken dan deze al is. Hoorn is het waard.”