HOORN – Onder toeziend oog van de toekomstige bewoners, pers en directeur Guido Scholtens van Scholtens Groep, heeft minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) maandagmiddag de eerste paal voor de transformatie van het Liornehuis geslagen.

In september 2014 kocht de Scholtens Groep het oude Liornehuis. Het voormalig bejaardenhuis bleek nog in goede staat. Daarom werd er besloten deze te transformeren in plaats van te slopen. Het gebouw wordt verbouwd tot een modern complex met 83 appartementen. Deze appartementen worden afgewerkt inclusief keuken, balkon, berging en parkeerplaats. Een appartement is al verkrijgbaar vanaf € 99.500,- waardoor het voor veel mensen gunstig is om te kopen ten opzichte van huur. In het gebouw wordt tevens de artsenpraktijk Bek en Witte gevestigd als Praktijk Kaap Hoorn.

Kaap Hoorn
De naam van het nieuwe complex komt voort uit het themajaar van Hoorn: 400 jaar Kaap Hoorn. Dit jaar is het namelijk 400 jaar geleden dat Willem Cornelisz Schouten en Jacob LeMaire met hun schepen een zoektocht startten voor Kaap de Goede Hoop en Straat Magellaan, die voorbehouden waren aan de schepen van de VOC. Samen met hun bemanning zochten zij een alternatieve route en deze vonden ze. De reis bracht hen op 29 janauri 1616 bij het uiterste puntje van Chili. Het bebergde stuk land dat zij passeerden, vernoemden zij naar hun thuishaven Hoorn. Zo werd Kaap Hoorn gesticht. Dit jaar wordt het jubileum van Kaap Hoorn in Hoorn gevierd.

Schenkingsregeling
Scholtens Groep wilde na de koop in september snel een vergunning krijgen voor het project, zodat potentiële kopers nog gebruik konden maken van de schenkingsregeling van € 100.000,- die tot eind 2014 geldig was. Deze hield in dat iedereen tot en met 31 december 2014 van een familielid of iemand anders belastingvrij € 100.000,- mocht ontvangen.

‘Ontslakken’
De snelheid waarmee het  proces gepaard ging, getuigd van ‘teamwork’, aldus Scholtens Groep. ‘Alle partijen; Gemeente Hoorn, Scholtens Groep uit Wognum, GeO Architecten B.V. uit Schagen en Constructiebureau Tentij B.V. uit Heemskerk, waren zo enthousiast, dat met enorme snelheid ideeën geboren zijn, besluiten zijn genomen en vergunningen zijn verleend.’ Wethouder Ben Tap, die ook aanwezig was bij het slaan van de eerste paal, zei in zijn speech dat de gemeente Hoorn aan het ‘ontslakken’ is en steeds meer werkt met flitsvergunningen. Dankzij een speciale casemanager, kon Scholtens Groep snel alle stappen van het vergunningsproces doorlopen. De vergunning voor Kaap Hoorn werd dan ook binnen een recordtijd vergeven. Binnen vier maanden wordt er gestart met de transformatie. Na verwachting kunnen kopers in de zomer van 2015 al hun nieuwe woning betrekken.

Schot in de roos
Minister Blok noemt de ombouw van het voormalige Liornehuis een schot in de roos: ‘Ouderen blijven langer thuis wonen en dat betekent dat er de komende jaren nog vele verzorgingshuizen leeg komen te staan. Het Rijk maakt de ombouw van leegstaande complexen aantrekkelijk met soepeler bouwregels en BTW-voordelen. Het project Kaap Hoorn laat zien dat er in deze moeilijke tijden voor de bouw kansen liggen door dergelijke panden een tweede jeugd te geven. Dat is niet alleen goed nieuws voor de bouwvakker, de schilder en de behanger, maar ook voor de huizenkoper die tegen een aantrekkelijke prijs een mooie woning krijgt.’

Enorme belangstelling
Tijdens de verkoopmanifestatie bleek de enorme vraag vanuit de markt naar betaalbare huisvesting; de belangstelling was overweldigend, die was zelfs zoals voor de crisis.  Er kwamen ruim 400 mensen op de verkoopmanifestatie af. De meeste appartementen zijn dan ook verkocht.