Onder begeleiding van Programma Investeringsgereed Innovatief Noord-Holland (PIM) hebben innovatieve mkb-ondernemers uit Noord-Holland sinds 2017 een recordbedrag van 200 miljoen aan financiering opgehaald. De bedrijven die begeleid zijn door PIM werken aan oplossingen voor de maatschappelijke opgaves. Op zoek naar deze oplossingen betreden ondernemers vaak nog onontgonnen gebied. Daarom zijn ze vaak op zoek naar alternatieve vormen van financiering, zoals publieke investeringsfondsen, informele investeerders of venture capitalists. Een opvallend succesverhaal is dat van Ravenfeed, een innovatief bedrijf uit Haarlem, dat duurzame eiwitten kweekt voor boeren die daardoor minder soja nodig hebben voor dierenvoer.

Vanaf de start ruim 800 ondernemers begeleid
PIM helpt mkb-ondernemers met financieringsvragen door middel van maatwerkadvies gericht op het verbeteren van een bedrijfsplan en financieel model. Daarnaast geeft PIM inzicht over de financieringsmogelijkheden en het matcht de ondernemers aan de juiste financiers. Zo’n 40 PIM-adviseurs, bestaande uit (oud-)ondernemers en investeerders, hebben sinds medio 2017 ruim 800 mkb-ondernemers begeleid. “Het is daarmee echt een programma uitgevoerd door en op maatgemaakt voor ondernemers”, zegt Tom van de Schoot projectleider PIM. De komende jaren wil het team van PIM nog vele ondernemers begeleiden.

Succesverhaal
Ravenfeed is één van de deelnemers van het PIM-traject en heeft mede daardoor 500.000 euro aan financiering opgehaald. Het innovatieve bedrijf maakt met een zogenoemde insectenfabriek de eiwitproductie toegankelijker door het kweken van insecten op circulaire zijstromen. Ravenfeed biedt Nederlandse boeren deze duurzame eiwitten aan, waardoor er minder soja nodig is voor de productie van dierenvoer. Hierdoor is er minder uitstoot tijdens het productieproces, zijn boeren minder afhankelijk van stijgende grondstofprijzen en het is ook beter voor de gezondheid van dieren. Hierdoor hoeven boeren minder antibiotica te gebruiken. Oprichter Koen Volkers deelt zijn ervaring: ‘’Samenwerken met PIM hebben wij als zeer waardevol ervaren. Met hen hebben we duidelijke plannen opgesteld waardoor onze start-up echt investeringsgereed is gemaakt.’’ Het opgehaalde geld gebruikt Ravenfeed om nieuwe ideeën te ontwikkelen tot industrieel-concept, zoals een spuitgrietmatrijs en kweekcontainer. Al deze producten dragen bij aan de visie van Ravenfeed om een meer zelfvoorzienende wereld te realiseren die minder afhankelijk is van soja, palmolie en stijgende grondstofprijzen. ‘’Zonder financiering was dat niet mogelijk geweest’’, laat Volkers weten. Ravenfeed heeft financiering opgehaald via de Rabobank Innovatielening, het Innovatiefonds Noord-Holland en een fonds uit de Pluimveesector.

PIM biedt MKB toegang tot kapitaalmarkt
Met PIM investeert de provincie Noord-Holland in duurzaam, innovatief en gezond midden- en kleinbedrijf. Tom van de Schoot, projectleider PIM: ‘’PIM helpt mkb-ers om hun duurzame en innovatieve ideeën en dromen werkelijkheid te laten worden. Door onze unieke een-op-een begeleiding zijn wij in staat een snelle vooruitgang te boeken voor deze ondernemers en hen de persoonlijke aandacht te geven die zij verdienen. PIM koppelt daarbij door de persoonlijke aandacht elke mkb-er aan de juiste investeerder en zoekt actief naar alternatieve financieringsvormen. Op deze manier geven wij hun toegang tot de kapitaalmarkt en worden de duurzame en innovatieve ideeën van ondernemers werkelijkheid’’.