REGIO – Houthandelaren verwachten ook dit jaar een omzetgroei van 0,4 procent. In de bouwmaterialen groothandel vlakt de omzetdaling in 2014 af tot min 0,8 procent. Dit meldden brancheorganisaties Koninklijke Hibin en Koninklijke VVNH maandag op basis van een halfjaarlijkse meting bij de eigen achterban.

Afgelopen jaar werden er omzetdalingen van 9,7 procent (hout) en 7,7 procent (bouwmaterialen) geïncasseerd. De organisaties denken dat de bodem nu is bereikt en rekenen de komende jaren op geleidelijk herstel. ‘Er is toch een minimumbehoefte aan bouw en onderhoud,’ aldus Peter van Heijgen, directeur van Koninklijke Hibin. ‘We merken ook dat het vertrouwen van de consumenten aantrekt en dat er meer bezoekers naar de showrooms komen. Dat geeft toch het beeld dat we weer uit het dal gaan kruipen.’

Langzaam herstel
Het herstel zal niet snel gaan. ‘Veel bouwplannen zijn de afgelopen tijd afgelast en niet doorgegaan. Het duurt even voordat het proces weer op gang is gekomen.

Daling werkgelegenheid vlakt af
Ook de daling in de werkgelegenheid in de branche zal afvlakken. Uit het onderzoek blijkt dat dit jaar het aantal banen nog met 4 procent afneemt. Vorig jaar daalde de werkgelegenheid nog iets meer. De hout- en bouwmaterialengroothandel in Nederland telt ruim 220 bedrijven, met in totaal zo’n 500 vestigingen en een jaaromzet van circa 6 miljard euro.