De redactie van Westfriese Zaken zet in de rubriek: ’5 vragen aan…’ regelmatig ondernemers in de spotlight door ze vijf interessante en prikkelende vragen voor te leggen. Deze keer is het de beurt aan Jelte Hoekstra. Jelte is al twintig jaar eigenaar van Hoekstra Schoonmaak- en bedrijfsdiensten BV, Hoekstra Zonnepanelen Reinigen en Hoekstra Schoorsteen.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in het vak?
In de afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor veiligheid en ergonomie in ons vak, om het hoge ziekteverzuim en ongevallen met zwaar letsel te verminderen. Tevens is in de branche het OSB-keurmerk geïntroduceerd. Betrouwbare bedrijven die beschikken over de juiste vakkennis, goed omgaan met hun personeel en belasting en premies betalen, ontvangen dit keurmerk. In onze branche is ook aandacht voor duurzaamheid. Steeds meer mensen en bedrijven hebben zonnepanelen. Deze panelen worden door ons op een duurzame manier, dus zonder chemicaliën,  gereinigd.

Wilde je altijd al ondernemer worden?
Begin jaren negentig heb ik mijn studie afgerond. Op dat moment kon ik geen baan in mijn studierichting vinden en ben ik gaan werken bij Schoonmaakbedrijf Buscho. Door de crisis toentertijd verloor ik mijn baan, daarna was het lastig om een nieuwe baan te vinden. Aangezien stilzitten niet in mijn aard zit, dacht ik: wat ik bij een baas kan doen, kan ik ook zelf! Met een Peugeot 205 en een oude ladder ging ik op zoek naar mijn eerste klanten.

Als je het over mocht doen dan….?
Zou ik het zo weer overdoen, alleen zou ik nog eerder voor mezelf beginnen. Toen ik voor mezelf begon was ik 25 jaar, maar met goede begeleiding kan dit al veel eerder.

Wat is tot nu toe het hoogtepunt geweest in je carrière?
Er zijn meerdere hoogtepunten geweest, bijvoorbeeld het opzetten van nieuwe onderdelen in ons bedrijf zoals Hoekstra Schoorsteen, Hoekstra Puur Water Systeem en Hoekstra Zonnepanelen.

Wat zijn je ambities?
Het bedrijf nóg verder professionaliseren. We hebben onlangs het OSB-keurmerk ontvangen. Daarnaast zijn we bezig om het bedrijf VCA** te laten certificeren. Verder willen we het onderdeel ‘zonnepanelen reiniging’ veel verder uitbreiden, schone panelen geven veel meer rendement.

Wil jij ook je verhaal vertellen in de rubriek: ’5 vragen aan…’? Meld je aan via info@westfriesezaken.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!