Zowel startende als gevestigde ondernemers leveren een grote bijdrage aan de vitaliteit van de regio. Zelfstandigen dragen bij aan werkgelegenheid, innovatie, diversificatie, gezonde concurrentie, belastinginkomsten en een brede welvaart in de gemeente. Naast deze vooral economisch gerelateerde effecten, blijkt ook dat lokale ondernemers een grote maatschappelijke bijdrage leveren. De ondernemer en zijn (klein)bedrijf zijn vaak goed zichtbaar aanwezig in de gemeente en actief betrokken bij de lokale samenleving. Belangrijk om ook deze groep ondernemers te ondersteunen bij hun bedrijfsvoering.

Kleine zelfstandigen van grote waarde

Het grootste deel van het aantal ondernemers in Nederland onder neemt als zogeheten zzp’er (zelfstandige zonder personeel). In 2022 al meer dan 1,6 miljoen. Nu denk je hierbij waarschijnlijk al snel aan de veel besproken “schijnzelfstandigen”. Dit is echter onterecht! Veel (startende) zzp’ers leveren namelijk een zeer belangrijke bijdrage aan de lokale arbeidsdynamiek en leefbaarheid binnen de gemeente. Denk maar eens aan de kapper, nagelstylist, fysiotherapeut, kinderopvang, personal trainer en hovenier. Dit zijn vaak personen die ook lokaal zeer actief en betrokken zijn. Het aantal ondernemers in Nederland zal naar verwachting de komende jaren blijven stijgen. Naar verwachting zal in 2030 meer dan 25% van de beroepsbevolking ondernemer zijn. Hoofdzakelijk (>90%) dus kleine zelfstandige ondernemers.

Niet alleen werken in je bedrijf maar ook aan je bedrijf

Als zelfstandig ondernemer ben je druk bezet. De prioriteit ligt vaak bij de klant en de omzet. Maar ook de administratieve en organisatorische kant van het ondernemerschap kost veel tijd. Heel vaak zien we dan ook dat de ondernemer hard werk in het bedrijf maar vergeet te werken aan zichzelf en aan het bedrijf. Dit is echter wel belangrijk om succesvol te worden en vooral om succesvol te blijven. Trends en ontwikkelingen volgen zich in razend tempo op, dus hoe blijf je relevant als ondernemer.

Training “Spiegel je business” | Maak je bedrijf klaar voor de toekomst!

De West-Friese gemeenten hechten grote waarde aan het ondernemerschap. Om zelfstandigen te ondersteunen bij het toekomst bestendig maken van hun bedrijf organiseert het Startersloket op 21 maart 2024 de training: “Spiegel je business” | Maak je bedrijf klaar voor de toekomst. Tijdens deze bijeenkomst ga je aan de slag met een uniek businesscanvas en ontdek je hoe deze te gebruiken om jouw bedrijf klaar te maken voor de toekomst. We houden je een bedrijfskundige spiegel voor en je krijgt tips en tools om te werken aan je bedrijf en aan jezelf als ondernemer.

De training vindt plaats in de bibliotheek van Hoogkarspel. De training begint om 19.30 uur en duurt ca. 1,5 uur. Deelname is kosteloos voor inwoners van West-Friesland. Interesse? Schrijf je nu in op westfriesland.startersloket.nl/agenda.