Deze zomer vindt er een uniek event plaats in Hoorn! Niets minder dan het Europees Kampioenschap open-waterzwemmen wordt gehouden rondom het Hoornse Hop. Voor de topsporters een mooi alternatief voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro of voor degenen die zich gekwalificeerd hebben voor deze spelen een laatste kans om zich te bewijzen. Voor de stad een uitgelezen mogelijkheid zich aan de hele wereld te laten zien!

Van 10 tot en met 14 juli belooft het een groot spektakel te worden in de Hoornse havens en binnenstad. Een sportevent van dit kaliber staat garant voor veel bezoekers en internationale aandacht. Hoorn staat al jaren bekend als dé open-waterzwemstad van Nederland. Elk jaar vinden er diverse wedstrijden plaats. Wethouder Ben Tap, die onder andere sport in zijn portefeuille heeft, werd in 2014 gevraagd om bij een open-waterzwemwedstrijd het startschot te lossen. ‘Ik vond het een leuk evenement, maar zag al snel veel kansen. Het evenement vond plaats bij het Julianapark en was daardoor vrij anoniem. Daarnaast vond ik dat het evenement goed zou passen binnen de Westfriese Waterweken en verdiende de zwemtocht voor het goede doel ook meer deelnemers en meer publiek. Ik heb deze drie punten overlegd met Hans Beeker (voorzitter van de stichting open-waterzwemmen in Hoorn) en hij was direct enthousiast. Het volgende jaar vond de open-waterzwemwedstrijd plaats in de binnenstad met als decor de Hoofdtoren, het Oostereiland en de Veermanskade. Een prachtplaatje.’

Stadspromotie
Dit prachtplaatje bleef niet onopgemerkt, ook de Nederlandse én Europese zwembond waren enthousiast over de locatie. Al snel werd de vraag gesteld of het mogelijk was het EK in Hoorn te laten plaatsvinden. Tap: ‘Het EK open-waterzwemmen in Hoorn, daar zag ik al snel een kans qua stadspromotie in. Veel steden zijn bekend vanwege een sportevenement. Wie aan Egmond denkt, denkt direct aan de halve marathon. Daar komt bij dat dit event op Europees niveau is. Er komen dus mensen uit heel Europa op af! Het EK open-waterzwemmen organiseren was wat de gemeente betreft een unieke kans. Er zit natuurlijk wel een kostenplaatje aan. De organisatie vroeg de gemeente om € 50.000,- te sponsoren. Dit lijkt veel geld, maar als het hierdoor lukt om op alle Europese sportjournalen 1 minuut zendtijd te krijgen omtrent het EK, waarin onze prachtige historische havens en binnenstad zichtbaar zijn, is de mediawaarde vele malen groter. Het EK biedt Hoorn de kans om zich als watersportstad aan de hele wereld te laten zien!’ In januari werd bovendien bekend dat het Wereld Jeugd Kampioenschap aan het programma wordt toegevoegd. Dus het evenement komt niet alleen Europees, maar zelfs mondiaal onder de aandacht.

Prachtig parcours
Naast Hoorn was ook Londen in beeld het EK open-waterzwemmen te organiseren. De keuze viel uiteindelijk op Hoorn. Paul van den Heuvel, Director International Events bij Koninklijke Nederlandse Zwembond, is enthousiast over Hoorn als locatie. Paul: ‘Hoorn is een mooie stad en biedt prachtige routes voor het open-waterzwemmen. Bij het openwater-zwemmen houden we ervan als de elementen een rol spelen. Bij zwemmen in het Markermeer spelen golven en wind gegarandeerd mee, dat is in een roeibaan wel anders!’ Paul is zeer te spreken over de samenwerking met de plaatselijke partijen. ‘De gemeente is een zeer actieve en betrokken partner, dat werkt fijn. Daarnaast zijn we ook ontzettend dankbaar voor de inzet en medewerking van de watersportvereniging en natuurlijk de reddingsbrigade.’

Nationale en internationale bezoekers
Net als Ben Tap ziet ook Paul veel kansen waar Hoorn van kan profiteren tijdens het EK. ‘Sowieso creëert het event veel zichtbaarheid voor de stad. De beelden zullen de hele wereld overgaan. Daarnaast zorgt een event van dit niveau voor een behoorlijke economische spin off. De deelnemers verblijven in de stad en zullen hier onder andere slapen en eten. Dat betekent dus dat zij geld uitgeven, waar de middenstand direct van profiteert. En, de zwemmers komen niet alleen, zij worden vergezeld door trainers, vrienden of familie. Gemiddeld komen er zo’n 10.000 nationale en internationale bezoekers op het event af. In andere steden leverde het organiseren van het EK zo’n 1,5 miljoen euro op.’ Het EK wordt niet alleen een feestje voor de topsporters. Er wordt ook een speciale sponsorzwem ‘Swim to fight cancer’ georganiseerd. De opbrengst hiervan gaat naar het KWF.

Spektakel
De gemeente is zich ook bewust van de keerzijde van het event. Gebruikers van de haven kunnen gedurende de week wat last ondervinden van het EK. Maar de gemeente wil hier duidelijk over communiceren en hoopt dat de havengebruikers zich willen aanpassen. Want het EK belooft voor een groot spektakel én veel aandacht te zorgen!