Zijn bedrijf Polytechniek droeg hij onlangs over, maar het HOC bestuurslid-stokje houdt hij nog even vast. Sjon de Lange is al twaalf jaar lid, waarvan vijf jaar in het bestuur en twee jaar als sponsor: “Ik ben indertijd ingestapt om vanuit het ondernemerschap adviezen te kunnen geven. Ook blijven we aandacht geven aan scholing, talent en contact met bedrijven.”

In 1971 startte Jan de Lange – broer van – zijn installatiebedrijf. Na zijn veel te jonge overlijden in2001 nam Sjon met enkele collega’s Polytechniek over: “Installateur van A t/m Z” waarbij die laatste letter óók meetelt. Van advies tot en met zekerheid, zo kun je het zeggen, inclusief service en onderhoud. En over advies gesproken: dat krijg je er als vanzelfsprekend bij, geen kosten voor een externe adviseur. Bovendien heeft het bedrijf alle installatietechnieken onder één dak. Klanten vinden dat prettig, één winkel.”

Alles komt samen
Sjon doet, in zijn laatste dagen als eigenaar van Polytechniek, een rondje langs de klanten die hem aan het hart zijn: “Even netjes afscheid nemen voordat ik met pensioen ga.” Hoewel: pensioen? Niet helemaal. Polytechniek wordt overgedragen aan Schadenberg. Een mooi moment en een sterke partner. “Het is in goede handen. We draaien goed, het bedrijf is financieel gezond en voor de zestig man personeel wordt ook gezorgd. Alles komt samen. Dat geeft een voldaan gevoel. Ik kan het roer met een gerust hart loslaten.

Professionele ondernemersclub
Zijn lidmaatschap bij HOC voelt als een heel logische: “Ik wilde me bij een professionele ondernemersclub aansluiten. En met de driehonderd leden die we hebben, doe je ook echt wat. Er zijn goede contacten met de politiek en we kijken naar de toekomst. De vergrijzing is gaande, dus het is belangrijk om aanwas te blijven werven en mensen op te leiden voor bijvoorbeeld de techniek. We onderhouden daarom contacten met scholen en bedrijven, om zo onze bijdrage te kunnen leveren. Ik ben heel tevreden met hoe het nu loopt.”

Grotere geheel
Sjon heeft met zijn meer dan  twintig jaar ondernemerschap een schat aan ervaring, die nu hij nog aanblijft als bestuurslid zeker kan inzetten. “Je gaat niet in eerste instantie voor je eigen gewin, maar voor het grotere geheel. Met je eigen inbreng doe je indirect ook aan branding. Als ondernemer ben ik gewend om er niet omheen te draaien. We zijn het gewend om dingen op te lossen en af te handelen. Dat is heel waardevol, voor jezelf, met elkaar én voor andere ondernemers.”