Er wordt vaak gezegd dat het Nederlandse pensioenstelsel, het beste pensioenstelsel ter wereld is. Mensen die nu met pensioen gaan, hebben hier profijt van, maar voor mensen die later dan 1960 zijn geboren, kan het pensioen behoorlijk tegenvallen.

Zo’n 20 procent van je salaris gaat per maand op aan pensioenpremie. 90 procent van de werkenden in Nederland is aangesloten bij een pensioenfonds, hierdoor bouw je een recht op een bepaald bedrag op. De premie die je maandelijks betaalt, komt in het pensioenfonds terecht. Gepensioneerden krijgen hun pensioenuitkering uit dit fonds. Jouw geld is dus niet persoonlijk aan jou gekoppeld. Alleen het geld uit premies is niet genoeg, vandaar dat pensioenfondsen ook de beurs op gaan.

Het systeem zoals wij dat kennen, is opgericht in de jaren 50 en werkte tot voor kort prima. In de jaren 50 waren er 7 werkenden die premie betaalden voor 1 gepensioneerde. In de jaren 80 was de jeugdwerkeloosheid zo hoog dat ouderen vervroegd met pensioen gingen om ruimte te maken voor de jongeren. Rond 2000 ging het slecht op de beurs en in 2010 kwamen de fouten in het pensioenstelsel aan het licht. Tegenwoordig zijn 4 werkenden die premie betalen voor 1 gepensioneerde. In 2050 zijn er naar verwachting nog maar twee werkenden per gepensioneerde. Als de dertigers van nu eindelijk met pensioen mogen, is het pensioenvat leeg.

Bekijk het filmpje over het beste pensioenstelsel ter wereld hier.