Vaders mogen straks na de geboorte van hun kind vijf dagen verlof opnemen in plaats van twee. Dit maakt minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken donderdag bekend. Het extra verlof is onbetaald.

GroenLinks is blij met dit besluit en noemt dit een ‘mooie eerste stap,’ aldus Linda Voortman. ‘Maar als Asscher echt wil dat alle vaders gebruik kunnen maken van het vaderverlof, moet hij ervoor zorgen dat het verlof betaald wordt,’ gaat zij verder.

MKB-Nederlandvoorzitter Michaël van Straalen is daarentegen woest over de uitbreiding van het vaderverlof. ‘De overheid moet eens stoppen met het eindeloos in de snoepdoos van werkgevers graaien,’ aldus Van Straalen. ‘Hoe is het mogelijk dat politici in een tijd dat zoveel ondernemers omvallen zelfs maar denken aan het uitbreiden van verlofrechten,’ gaat hij verder. Verlof dat bijna altijd in goed overleg en met maatwerk wordt geregeld, belandt nu in een claimcultuur van ‘ik heb recht op,’ vindt Van Straalen. Daarnaast vindt hij dat een werknemer de bevalling ruimschoots van tevoren aanziet komen, waardoor het inplannen van vrije dagen goed mogelijk is.