Positief nieuws, het ziet er naar uit dat na twee jaren van krimp de Nederlandse economie in 2014 weer licht groeit! Deze verwachte groei is vooral te danken aan de toenemende export. Dit meldt het Economisch Bureau van ING vandaag in de publicatie ‘Visie op sectoren’.

In exporterende sectoren, industrie, groothandel en transport, in de stemming van ondernemers aan het verbeteren. Onder andere de machinebouw en transportmiddelenindustrie zien hun productie de afgelopen maanden aantrekken. Naast de ondernemers worden ook consumenten minder somber en zelfs de huizenmarkt lijkt te verbeteren. De verbetering van de huizenmarkt kan positief uitpakken voor notarissen, bouwmarkten en de bouwsector.

Door de toename van het aantal toeristen en het verbeterde consumentenvertrouwen, wordt er in de horeca volgend jaar een gematigde groei van volume verwacht. Het aantal café- en restaurantbezoekers is stabiel, maar het gemiddelde bedrag dat mensen hier besteden lijkt te dalen.

De detailhandel moet volgens het Economisch Bureau nog rekening houden met een krimp van de omzet, dit omdat door de terugval in koopkracht er niet meer ruimte is voor uitgaven. Daarnaast hebben elektronicawinkels te maken met weinig nieuwe producten. De 3d-tv heeft niet gebracht wat de branche hoopte, en smartphones en tablets zijn inmiddels helemaal ingeburgerd. Voor drogisterijen liggen er wel veel kansen in 2014, dit dankzij de toenemende aandacht voor gezondheid.