REGIO – De vrijdagavond is populair als het om shoppen gaat. Bijna de helft van de consumenten (48%) vindt deze avond het meest geschikt als koopavond. De donderdag is een stuk minder populair. Dit blijkt uit een onderzoek van ING.

Ook al is de vrijdagavond het populairst, in veel grote steden valt de koopavond op donderdagavond. Van de tien grootste steden zijn er maar liefst acht (waaronder Amsterdam, Den Haag en Utrecht) waar de koopavond donderdags is, terwijl slechts 22% dit een geschikte avond vindt. Ook in het centrum van bijvoorbeeld Hoorn vindt de koopavond op donderdag plaats. Bij 5% van de ondervraagden gaat de voorkeur uit naar de zaterdagavond, een avond die nu niet in gebruik is als koopavond.

Te weinig winkels
Uit het onderzoek blijkt tevens dat een kwart van de respondenten vindt dat er niet genoeg winkels aanwezig zijn in hun woonplaats. Zeven van de tien vinden dat er wel voldoende winkels zijn. Een kleine groep (5%) vindt het aantal winkels zelfs te veel.

Meer zelfstandige winkels
De ondervraagden zouden graag meer zelfstandige, kleine winkels zien. Op dit moment bestaat 54% van alle winkelruimte in Nederland uit ketens. Slechts 25% vindt dat de aanwezigheid van grote winkelketens een winkelgebied aantrekkelijk maakt.