REGIO – In de eerste drie kwartalen van 2014 is het aantal faillissementen van bedrijven en instellingen met 23 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De afgelopen gingen er in zo’n 7500 bedrijven (inclusief eenmanszaken en vennootschappen onder firma) en instellingen (stichtingen en verenigingen) failliet. Volgens faillissementsdossier.nl zijn de iets verbeterde economische omstandigheden en het aantrekken van het consumentenvertrouwen de belangrijkste oorzaken van de daling.

De sterkste daling deed zich voor in de bouw. In totaal stopten 825 bedrijven met hun activiteiten wegens een bankroet, 37 procent minder dan vorig jaar. Vooral meer specialisten in de conjunctuurgevoelige bouwsector slaagden er de afgelopen periode in hun zaak draaiende te houden. Het gaat dan bijvoorbeeld om timmerbedrijven, elektriciens, schilders en dakdekkers, die het in voorgaande jaren zwaar te verduren hadden.

In de detailhandel, waar het aantal faillissementen daalde met 16 procent tot 1461, viel op dat vooral minder kledingbedrijven het loodje legden: 132 tegen 203. In de sector horeca blijven cafés worstelen om het hoofd boven water te houden. In de eerste 9 maanden gingen 98 kroegen failliet, 10 procent meer dan een jaar geleden.