Zo’n kleine zestien jaar geleden begon Ed Wagemaker de stichting In Den Beginne. Met diverse kunstobjecten siert Ed, de voorzitter van de stichting, samen met de hulp van verschillende beeldhouwers bijzondere locaties in Hoorn. Met de langgestrekte route van Het Park Schouwburg  tot aan de Schelphoek helpt hij een prikkelende beeldenroute uit te stippelen voor wandelaars.

Wat is je relatie met Hoorn?

Ik ben geboren en getogen in Hoorn. Vanaf mijn zestiende ben ik actief in Hoorn en omstreken en heb ik eind jaren negentig gedurende een periode van twaalf jaar een mooie functie mogen vervullen in de gemeenteraad. Al jaren ben ik zeer betrokken bij allerlei activiteiten op het gebied van kunst en de kwaliteit van de stad. Dit heeft voor Hoorn geleid tot een belangrijke positie als kunststad. Diverse internationale tentoonstellingen en de publiciteit in de landelijk media zet Hoorn op de kaart.  Daarnaast zorgt de huidige beeldenroute op de Westerdijk en het Visserseiland voor veel waardering van passanten.

Hoe ziet een mooie binnenstad er voor jou uit?

De stad moet er verzorgd en aantrekkelijk uitzien. Dit wordt in mijn optiek mede mogelijk gemaakt door de aankleding van de nieuwe historische lantaarnpalen, goede sfeerverlichting, veel groen en het vermijden van opvallende gevelreclames. De haven, de historische binnenstad en het wervende winkelbestand maken Hoorn een geliefde plek voor velen. Een bezoek aan Hoorn moet een feestje zijn. De verschillende activiteiten in de stad zorgen er daarom voor dat een bezoek aan Hoorn een gewild uitje wordt.

Wat is het mooiste compliment dat je van een klant gekregen hebt?

‘Wat een leuke beeldenroute hebben jullie gerealiseerd. Wanneer wordt het weer aangevuld?’

Waarom onderneem je in de binnenstad van Hoorn?

Het benoemen van Hoorn in de jaren ‘60/’70 tot overloopgemeente markeert voor mij een belangrijk moment in de ontwikkeling van de stad. Hierdoor kon Hoorn zich ontwikkelen tot groeistad met alle bijbehorende voor- en nadelen. Wat mij persoonlijk vooral aansprak was dat Hoorn een echte stad zou worden. Een stad met veel nieuwe mogelijkheden. Het gevolg? Een groei naar bijna 80.000 inwoners. Hierdoor werd het mogelijk om een nieuw schouwburg te realiseren, een jongerencentrum, een filmhuis, expositieruimtes, stoomtram, het Westfries Museum en nog veel meer.

Kunststichting In Den Beginne organiseert al 15 jaar buitenexposities langs de kust van Hoorn. Inmiddels staan er nu zo’n veertig beelden op de Westerdijk en op het Visserseiland/de Haai. Passanten waarderen dat zeer. In de toekomst zouden we graag de beeldenroute door willen zetten op het nieuwe strand. Daarnaast bevinden zich ook kunstwerken in de beeldentuin van Expoost (de Roode Steen/het Achterom). Hierdoor kunnen passanten tijdens hun wandeling door de historische binnenstad van Hoorn op verschillende momenten en locaties de werken bekijken.

Waar zie jij een mooie kans voor de binnenstad van Hoorn?

We moeten inzetten op kwaliteit. Zodra de corona verslagen is moet winkelen weer een feest worden. Enkele winkelpuien zouden naar mijn mening wel een mooie opknapbeurt mogen gebruiken. Bij voorkeur weer terug naar de historische stijl om voort te borduren op het karakter van Hoorn. Daarnaast zouden grote delen van de binnenstad autoluw mogen worden. Ten slotte geloof ik van harte dat het initiatief om de binnenstad te verrijken met een muziektent op het Dal meer ondersteuning en enthousiasme verdient. Zo maken we Hoorn weer een dynamische stad boordevol leuke activiteiten. Tevens zou het geweldig zijn als samengewerkt kan worden tussen Medemblik, Enkhuizen en Hoorn om toerisme een boost te geven. Samen hebben we veel moois te bieden. Door de verschillende vervoersmiddelen zijn alle bezienswaardigheden goed bereikbaar. Een paar dagen in Westfriesland vertoeven is toch een mooi vooruitzicht voor de toerist.