ENKHUIZEN – Enza Zaden uit Enkhuizen staat in de finale van de Familiebedrijven Award 2016! Op donderdag 7 april strijdt Enza Zaden samen met VDL Groep, CCV en NNZ om de titel.

Uit tien genomineerden heeft de jury van de Familiebedrijven Award 2016 nu vier finalisten gekozen. Hessing Supervers uit Zwaagdijk behoorde ook tot de genomineerden, maar heeft het helaas niet tot de finale geschopt. Volgens de jury was het kiezen van de finalisten weer een ‘harde noot om te kraken’.  Juryvoorzitter John Fenterer van Vlissingen: ‘Innovatie, onderzoek en buitenlandse expansie zijn belangrijke pijlers voor de economie. Dat de vier uitverkoren familiebedrijven deze pijlers tot een belangrijke focus hebben gemaakt, heeft doorslag gegeven aan onze keuze.’

Op 7 april is de feestelijke finale. In de In de tussenliggende periode zal de jury bezoeken afleggen aan de genomineerde bedrijven en zorgvuldig afwegen wie van de finalisten zich uiteindelijk een jaar lang ‘Het beste Familiebedrijf’ mag noemen. 69% van de Nederlandse ondernemingen is een familiebedrijf. Deze zijn dan ook van cruciaal belang voor de Nederlandse economie. De ruim 260.000 familiebedrijven dragen voor ruim 50% bij aan het Bruto Nationaal Product en vormen hiermee ook een belangrijke schakel in de ontwikkeling van onze werkgelegenheid. 49% van de werknemers in Nederland staat immers bij een familiebedrijf op de loonlijst.

Stichting Familie Onderneming
De Stichting Familie Onderneming werd in 2012 opgericht door ondernemer John Fentener van Vlissingen en heeft als doel om het Nederlandse familiebedrijf te ondersteunen. De Stichting looft jaarlijks de Familiebedrijven Award uit aan een excellerend familiebedrijf. KPMG, partner in de Stichting,  verzorgt de onafhankelijke selectie van familiebedrijven op basis van acht criteria en de randvoorwaarde dat de onderneming een écht familiebedrijf is (volgens de definitie van de Europese Commissie). Nadat dit accountantskantoor een top heeft bepaald en ABN AMRO (eveneens partner in de Stichting) vervolgens een onafhankelijke analyse van de bedrijven heeft gemaakt, kiest de vakkundige jury het winnende familiebedrijf. De bestuurder van deze familieonderneming treedt dan, net zoals de bestuurders van de vorige winnaars, voor de periode van één jaar toe tot de jury.