Het bedrijf RENOLIT Nederland B.V. is gevestigd in Enkhuizen en gespecialiseerd in het produceren van medische kunststoffen. Bij het bedrijf zijn ongeveer 200 medewerkers werkzaam die allen op unieke wijze worden uitgedaagd om zich te blijven ontwikkelen. De kwaliteit vind je hierdoor niet alleen terug in de producten maar ook in het personeel.

RENOLIT Nederland B.V. maakt deel uit van de internationale RENOLIT Groep en valt onder de Business Unit RENOLIT Medical. De kernactiviteiten van RENOLIT Nederland B.V. bestaan uit het produceren van halffabricaten van medische kunststoffen die onder meer worden gebruikt voor infuuszakken, infuusslangen en bloedzakken. Het kwalitatief hoogwaardige materiaal gaat vervolgens naar klanten die er een eindproduct van maken. Dagelijks wordt er bij RENOLIT gewerkt aan producten die mensenlevens redden. Het is dus van groot belang dat de producten voldoen aan alle wet- en regelgeving van de medische en farmaceutische industrie. Dat kan alleen als de medewerkers goed geschoold zijn en daarom zijn interne opleidings- en ontwikkelingstrajecten bij RENOLIT een belangrijk speerpunt.

Werkplekleren door mentorschap

Opleidingscoördinator Lonneke Rentinck legt uit hoe medewerkers bij RENOLIT intern worden opgeleid: “Onze producten moeten voldoen aan zeer hoge kwaliteitseisen en om dat te waarborgen hebben we een eigen leertraject ontwikkeld. Met onze LTO-trajecten (License to Operate) bieden we medewerkers per proces een interne opleiding aan. Voor ieder productieproces bestaat een LTO. De duur van een opleiding ligt tussen de één en de 15 maanden en hangt af van de complexiteit van het werkproces. Tijdens het leertraject worden medewerkers één op één begeleid door een ervaren collega; hun opleidingsmentor. Eind 2016 zijn we begonnen met het formaliseren van deze rol en het werkplekleren. De opleidingsmentoren bij de twee meest complexe processen hebben een mentortraining gekregen zodat zij hun nieuwe collega’s effectiever kunnen opleiden en begeleiden. Een goede vakman maakt namelijk niet direct een goede leraar. Ook ondersteunen hun leidinggevende en HR hen de mentorrol goed op te pakken.”

Praktijk bepaalt leermomenten

Lonneke: “Om de ontwikkeling van medewerkers te kunnen monitoren en stimuleren hebben we het leerdossier POP-STARR ingericht. POP staat voor persoonlijk ontwikkelplan en STARR voor situatie, taak, actie, resultaat en reflectie. In dit online dossier kan iedereen bij POP zijn eigen ontwikkeldoelen invullen en bijhouden. En terugkijken op een leerzame situatie door STARR in te vullen. Iemand kan zelf aangeven of een leerdoel is behaald. Dit wordt vervolgens getoetst door de mentor. Ervaring leert dat de praktijk de leermomenten bepaalt, maar van medewerkers wordt ook een proactieve houding verwacht. Het is voor ons belangrijk dat iemand progressie maakt in zijn werk en leergierig is. Ik zeg altijd ‘vaardigheden kun je leren, motivatie niet’.”

Dezelfde taal spreken

Lonneke: “Veranderingen en verbeteringen pakken we bij RENOLIT vaak projectmatig aan. Dit houdt in dat we een tijdelijk team samenstellen en de juiste medewerkers hierbij betrekken. In de basis volgen we hierbij de 7 habits van Stephen Covey. Dat betekent: proactief zijn, begin met eind in gedachten, belangrijke zaken eerst, win-win denken, eerst begrijpen dan begrepen worden, synergie creëren en de zaag scherp houden. Het gedachtegoed van de 7 habits legt de basis voor hoe we met elkaar omgaan in de organisatie en samenwerken. Het zorgt ervoor dat we dezelfde taal spreken. Alle medewerkers worden dan ook uitgenodigd om een 7 habits training te volgen.”

Vernieuwde sollicitatieportal

De werving en selectie van goede nieuwe medewerkers is voor ieder bedrijf een uitdaging, zo ook voor RENOLIT. Lonneke: “Onze ambitie is om de meest inspirerende werkgever van West-Friesland te worden, echt een bedrijf waar je graag wilt werken. Hiervoor moeten we meer bekendheid in de regio creëren. Daar ligt onze uitdaging. Enerzijds werken we met uitzendbureaus en werving- en selectiebureaus en anderzijds komen mensen bij ons terecht via het netwerk van bestaande medewerkers. Om de sollicitatieprocedure bij ons bedrijf te vereenvoudigen is begin 2017 de website www.werkenbijrenolit.nl gelanceerd. Op deze sollicitatieportal staan alle openstaande vacatures, maar ook verschillende referenties van eigen medewerkers. Zo maken we de functies voor nieuwe kandidaten herkenbaar en verlagen we de drempel om bij ons te solliciteren.”

Bron: Westfriese Zaken