ENKHUIZEN – Enza Zaden uit Enkhuizen heeft de Familiebedrijven Award 2016 in de wacht gesleept. Directievoorzitter Jaap Mazereeuw en zijn vader Piet Mazereeuw ontvingen de jaarlijkse award in de Nieuwe Kerk te Den Haag uit handen van Gerrit Zalm, bestuursvoorzitter van ABN AMRO Bank. De jury was unaniem, maar benadrukte dat de 3 andere finalisten zeker ook tot de parels van de Nederlandse familiebedrijven behoren.

Enza Zaden behoort binnen zijn vakgebied tot de absolute wereldtop en investeert jaar op jaar fors in Research & Development. De familie functioneert daarbij niet alleen als bestuurder, maar is ook intensief betrokken bij de productontwikkeling. Dit familiebedrijf groeit zowel in omvang als kwaliteit, schenkt veel aandacht aan zijn medewerkers en geeft talent de ruimte om zich te blijven ontwikkelen.

Lange termijnvisie
Juryvoorzitter John Fentener van Vlissingen: “Het is geweldig dat het belang van familiebedrijven meer en meer wordt erkend en dat ook de Nederlandse overheid het beleid hierop aanpast. Bij Enza Zaden duurt het gemiddeld 7 tot 10 jaar voordat een investering resultaat oplevert. Deze langetermijn visie is kenmerkend voor het onderscheidende vermogen van familiebedrijven.”

Enza Zaden
Enza Zaden werd in 1938 opgericht door Jacob Mazereeuw onder de naam ‘De Enkhuizer Zaadhandel’. Inmiddels is Enza Zaden een onafhankelijk en wereldwijd toonaangevend zaadveredelingsbedrijf voor groenterassen. Het bedrijf investeert jaarlijks 30% van de omzet in innovatie.Wereldwijd heeft Enza Zaden ruim 1.500 medewerkers en 43 vestigingen. In deze tijd van overnames en schaalvergroting is Enza Zaden nog een van de laatste onafhankelijke groenteveredelingsbedrijven. De aandeelhouders willen het bedrijf als familiebedrijf blijven voortzetten.

Enza Zaden en 9 andere genomineerde bedrijven zijn geselecteerd uit een groep van ruim 500 Nederlandse familiebedrijven. De andere finalisten waren dit jaar CCV, NNZ en VDL Groep. Eerder ontvingen Gassan Diamonds (2013),Westland Kaas (2014) en Koninklijke De Heus (2015) de award.