Op alles wat met techniek te maken heeft, loopt Schouten Techniek uit Zwaag voorop. Dat past bij een totaalinstallateur pur sang, met ruim een halve eeuw ervaring. Dat ze in de regio wat minder bekend staan als dé vooruitstrevende installateur in beveiligingstechniek, komt misschien door de West-Friese nuchterheid en bescheidenheid.

Met slimme Security Managementsystemen koppelt Schouten Techniek zeer innovatief installaties in een gebouw aan elkaar. En dat zorgt bij bedrijven en instellingen voor veel gemak in de  beheersbaarheid van hun beveiliging. “We staan vooral bekend om onze duurzame klimaatinstallaties”, vertelt Jeroen Droog, bedrijfsleider van de afdeling Technisch Beheer en Onderhoud van Schouten Techniek in het prachtige kantoor aan de Marowijne in Zwaag: “Het klopt dat van ons minder bekend is dat we ook alle soorten installaties leveren die te maken hebben met beveiliging. Van inbraak- en brandbeveiliging, toegangscontrole-installaties tot aan camerabeveiliging. Niet alleen installeren we de installatie, we zorgen ook voor het onderhoud met ons team van gekwalificeerde monteurs. Schouten Techniek levert losse installaties naast een totaalsysteem waarin allerlei functies aan elkaar gekoppeld worden, maar het is uiteraard ook mogelijk om deze installaties los van elkaar te laten functioneren.”

Aan elkaar knopen

Beveiliging is tegenwoordig veel omvattender dan vroeger. Jeroen: “Iedereen kent natuurlijk wel het alarm op het pand. Komt er ongewenst bezoek, dan gaat het alarm af en wordt desgewenst een meldkamer gewaarschuwd. Het bijzondere is dat we in een gebouw allerhande veiligheid- en beveiligingssystemen aan elkaar kunnen integreren. Veel bedrijven werken bijvoorbeeld met elektronische toegang. Komt een werknemer ’s avonds het bedrijf binnen, dan kan daaraan gekoppeld worden dat automatisch het licht aan gaat en het alarm wordt uitgeschakeld. Als extra veiligheid kan de aanwezigheid van de medewerker worden geregistreerd. De camera wordt even ingezoomd zodat ook de juiste persoon is geïdentificeerd. Het slimme zit in het koppelen van functies om de beveiliging efficiënt en beheersbaar te maken via een security managementsysteem.’’

Smart building solutions

Smart building solutions is een Engelse term die zich het beste laat vertalen door ‘het steeds intelligenter worden’ van gebouwen. Jeroen: “Wat je ermee bereikt is dat de beheersbaarheid makkelijker wordt: en dat geeft comfort. In een samenleving, waarin goed personeel schaarser wordt, is het handig dat je de spaarzame menskracht met techniek kan ondersteunen: ga maar eens een terrein of complex van 20 hectare met mensen fysiek 24/7 controleren. Heeft een bedrijf meerdere locaties dan kan de hele beveiliging beheerst worden vanuit één centraal platform om meerdere gebouwen en terreinen tegelijk te monitoren. Denk ook aan scholen, zorg- en overheidsinstellingen.

Signaleert een bewegingsmelder iets dat mogelijk ongewenst is, dan komt die plek vol in de schijnwerpers te staan. Dat is dus ‘slim’. Het slimme houdt in dat we verschillende installaties met ‘elkaar laten praten’. Schouten Techniek levert de platformen, waar alles bij elkaar komt, die dat mogelijk maken.”

Historie Zuiderzeemuseum niet bewaakt door veldwachter

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen bewaart het oude en mooie van vroeger dankzij het ‘nieuwe’ van nu: de intelligente beveiligingsystemen van Schouten Techniek. Jeroen: “Het mooie is dat historische kostbaarheden van vroeger beveiligd wordt door onze hoogwaardige techniek. De veldwachter van toen had dit nooit gekund. Het buitenmuseum is een enorm terrein met heel veel huisjes en gebouwen van een onschatbare historische waarde. Daarbij is er ook een groot binnenmuseum en hebben ze depots. Dankzij onze techniek is dat beheersbaar te houden, anders zou het veel te groot worden om te kunnen bemannen. Wij hebben ervoor gezorgd dat vanuit één punt alles in de gaten gehouden kan worden. Is er ergens een inbraakmelding dan wordt meteen zo’n gebouw in het volle licht gezet. Het buitengebied wordt beveiligd met infrarood-detectie. Gebeurt er iets dan reageren meteen de andere systemen daarop. De plek wordt dan ook in het volle licht gezet en de camera’s worden erop gericht.”

Schouten Techniek, dé maatwerk installateur

Wie Schouten Techniek zegt, denkt aan alle soorten van installaties en toepassingen van elektro-, klimaat-, ventilatie, sanitair- en regeltechniek. In 1962 begonnen de gebroeders J. en P. Schouten het bedrijf dat is uitgegroeid tot het gerenommeerde installatiebedrijf, bekend in West-Friesland en ver daar buiten. Voor alle noodzakelijke functies die er in ieder gebouw nodig zijn, regelt Schouten Techniek de techniek. Zo simpel was en blijft het. Alleen is beveiligingstechniek daar de laatste jaren een steeds groter onderdeel van. Geen bedrijf is te klein of te groot voor een installatie van Schouten Techniek: van museum tot bedrijfshal is er altijd een oplossing op maat. Voor installatie, onderhoud en service staan 250 medewerkers voor u klaar. Omdat techniek steeds belangrijker wordt, heeft Schouten Techniek bewust geïnvesteerd in menskracht en kennis (IT’ers en systeemontwerpers). Door deze investering is er een vlotte doorlooptijd van opdracht tot oplevering. En dat zonder in te leveren op kwaliteit!

Kijk voor meer informatie op de website www.schoutentechniek.nl of neem gerust vrijblijvend contact op via telefoonnummer 0229-291500 of info@schoutentechniek.nl