Grijze muizen genoeg in de wereld van accountants. Tegelijkertijd is het vak de afgelopen jaren enorm veranderd. Digitaal werken bepaalt steeds meer de werkvloer en dat is goed, want de accountant zelf krijgt daarmee de handen vrij voor persoonlijk advies en doelgerichte actie. Daar is niks grijs aan. En daarom is het goed om eens de vraag te stellen: wie en wat is uw accountant eigenlijk?

De accountant. Een grijze man in een kantoortje achteraf, verscholen tussen schoenendozen vol bonnetjes. Gefixeerd op cijfertjes en de zorg dat alles onderaan de streep klopt. Jaarrekeningen, btw-afdracht en personeelsadministratie. Dag in dag uit.

Administratie in abonnement

Het beeld van de accountant is, laten we het maar gewoon zeggen, achterhaald. Althans, als we naar Accountant Vast kijken. Op 1 december is het twintig jaar geleden dat Peter Kenter het accountskantoor Kenter Accountants startte. Aan de naam viel weinig te raden en dat was ook precies de bedoeling: een accountantskantoor van A tot Z. Totdat het bij de huidige directie (Peter Kenter, Jeroen Voorn en Henk Kenter) begon te kriebelen. Een paar jaar geleden begon Accountant Vast, met administratieve diensten in abonnementsvorm. Geen poespas, geen oriënteringsgesprekken met offerte, geen uurtje factuurtje. In plaats daarvan een duidelijk vastgesteld takenpakket, met name gericht op ZZP’ers en het MKB (met extra focus op retail en horeca). Deze ondernemers weten van tevoren en gaandeweg precies welke diensten ze afnemen en wat ze van Accountant Vast mogen verwachten. In die paar jaar bleken zo’n 200 klanten geïnteresseerd in deze manier van werken en hebben de keuze gemaakt voor Accountant Vast. En de teller tikt door. Feitelijk hebben de heren zo twee bedrijven.

Automatisering schept ruimte

Kern van Accountant Vast is de verregaande automatisering. Klanten bieden de administratie digitaal aan en die wordt ook (bijna) automatisch verwerkt. Bijna geen handmatig en/of dubbel werk meer. Waar het team van Kenter voorheen nog werd gezien als ‘politieman’ als hij achter ontbrekende gegevens aan moest, is hij nu veel meer de adviseur geworden die hij wil zijn. Accountant Vast beschikt over acht specialisten, allen hoog opgeleid en gebrand op kennisvergroting. En dat komt goed uit, want duidelijk is dat steeds meer ondernemers, groot en klein, fiscaal advies willen. Een volledig inzicht in de klant is daarom cruciaal en daarmee is de cirkel naar automatisering rond: informatie wordt centraal opgeslagen en is voor alle betrokken plaats- en tijdsonafhankelijk te benaderen en te bewerken. Automatisering geeft Accountant Vast juist de mogelijkheid om iets extra te betekenen voor de klant. Wat standaard is, doet de computer en die doet dat snel en foutloos. Het persoonlijk advies komt van de menselijke specialist. Automatisering zorgt ervoor dat de specialisten belangrijker worden.

Twee keer genomineerd

De innovatie van Accountant Vast heeft het kantoor geen windeieren gelegd. Integendeel: in de drie jaar van het bestaan van Accountant Vast is het twee keer genomineerd voor de Exact Cloud Award. Dit is dé verkiezing voor accountants- en administratiekantoren die cloud, innovatie en samenwerking met klanten hoog in het vaandel hebben staan en voortdurend verder ontwikkelen. Genomineerden voor de award zijn de pioniers in het veranderende vak van de accountant. Want dat het vak verandert, heeft het succes van Accountant Vast wel bewezen. De nominatie geeft aan dat Accountant Vast bij de beste vijftien accountants- en administratiekantoren van Nederland hoort.

Digitale en fysieke uitstraling

Met termen als automatisering, cloud en tijds- en plaatsonafhankelijk werken zou je menen dat een knappe kantoorinrichting er weinig toe doet. Maar niets is minder waar. Tuurlijk, wie veel digitaal werkt moet zorgen voor een website en digitale omgeving die weergeven waar je als kantoor voor staat. En dat betekent ook duidelijkheid over de kosten, de pakketten die je kunt samenstellen, antwoorden op veel gestelde vragen en genoeg mogelijkheden om contact op te nemen met Accountant Vast. Anders dan veel andere accountantskantoren is Accountant Vast actief op social media, met aandacht voor actuele
zaken en ontwikkelingen. Maar het gaat verder, want de fysieke omgeving speelt net zo’n rol. Dat begint met een goede bereikbaarheid en parkeergelegenheid. De uitstraling van het kantoor als geheel is minutieus vastgesteld. Geen typische kantoorinrichting, maar haast een ‘huiskamergevoel’. De grote archiefkasten zijn dankzij digitale opslag verdwenen en daarmee is ruimte gecreëerd voor een prettige werkomgeving. Bureaus zijn in hoogte verstelbaar om ook staand te kunnen werken. Bedrading is weggewerkt. Verlichting is warm. Sfeer en beleving worden juist in het digitale tijdperk steeds belangrijker. Het doel: niet alleen voor de specialisten van Accountant Vast voelt de omgeving als thuis, maar zeker en vooral ook voor de klant. De deur staat altijd open en de koffie staat klaar.

Past uw accountant bij u?

Want:. Rekenen kunnen computers allemaal. En we weten dat de meeste accountantskantoren, maar ook administratiekantoren, de komende jaren de overstap gaan maken naar meer digitaal werken en/of dat al hebben gedaan. Het gaat om de toegevoegde waarde die je als adviseur kunt bieden. Focus. Snelheid. Kracht. En een frisse uitstraling. Dat zijn voor ons de waarden die bepalen wie we als Accountant Vast willen en kunnen zijn. Rest voor ondernemers de vraag: bij wat voor kantoor zit ik eigenlijk? En past dat wel bij wie of wat ik zelf wil zijn?

Bron: Westfriese Zaken