COLUMN – Een koophuis is in zekere zin een investering op de lange termijn. Zakelijk gezien dan. Voor een full service makelaarskantoor met alle disciplines van het vak onder één dak, laten wij dan ook graag in Westfriese Zaken ons licht over schijnen over de woningmarkt.

Mooi woord: huizenprijsverwarring. Met Scrabble scoort u er enorm mee. Maar in de dagelijkse praktijk van het kopen en verkopen van huizen is het niet bepaald positief. Op het ene moment zijn de berichten over de huizenmarkt hoopgevend, een week later wordt weer gemeld dat de markt negatief is. Begrijpelijk dat de consument er geen touw meer aan vast kan knopen en dat de verwarring compleet is.

Maar is de markt echt zo wispelturig of zijn er andere redenen aan te wijzen? Belangrijk is het moment van meten. De Prijsindex Bestaande Koopwoningen is het resultaat van een samenwerking tussen het CBS en het Kadaster, dat de transacties registreert op het moment van transport bij de notaris. De NVM registreert de verkoop van dezelfde woning tegen uiteraard dezelfde prijs op het moment dat de koopovereenkomst wordt ondertekend. Dat kan zo’n drie maanden vroeger zijn. Als je de cijfers van het Kadaster er naast legt en een correctie in de tijd toepast, dan sluit het naadloos op elkaar aan. Mysterie opgelost.

Desalniettemin kunnen wij ons voorstellen dat u graag wilt weten wat de ontwikkelingen zijn voor uw woning. Specifiek in West-Friesland mag u ons uiteraard altijd benaderen voor een evaluatiegesprek op kantoor. We praten u graag bij over de plaatselijke huizenmarkt! Wij merken dat de bereidheid tot kopen toeneemt. Dat biedt kansen, want we verwachten dat dit het moment is om de kijker te motiveren een koper te worden!

Edwin Sinnige
Boekweit|Olie