ZWAAGDIJK – In de kassen van Proeftuin Zwaagdijk vindt van 19 tot en met 22 februari 2015 de tweede editie van de Vaktentoonstelling plaats. Na het succes van 2014 is het programma nog verder uitgebreid. Dit maakt de Vaktentoonstelling een uitstekende ontmoetingsplaats voor vakgenoten en zakelijke relaties. Op zaterdag en zondag is de Vaktentoonstelling toegankelijk voor consumenten.

Tijdens de Vaktentoonstelling is er onder andere een bedrijvenbeurs met meer dan 25 standhouders en een marktbroei- en bloemenshow. De marktbroeishow is bedoeld voor het gehele bloembollenvak, dus niet alleen tulpen, maar zeker ook narcissen, hyacinten, lelies en bijzondere bolgewassen zijn te zien. Daaromheen worden de showtulpen van de inzenders gegroepeerd. De twee showruimten worden met elkaar verbonden door een ontmoetingsplein waar ook de stands van Hobaho, CNB en FloraHolland komen en langs de zijkanten de beurs, met stands van innovatieve bedrijven binnen de bloembollensector.

Trade Fair voor broeiers
Op de Vaktentoonstelling is ook een speciale ‘Trade Fair.’ Deze Trade Fair is een plek waar tulpenbroeiers en aanvoerders van andere bloemen aan bloemenhandel en export hun (nieuwe) assortiment veilklaar gemaakt kunnen presenteren. Ook nieuwe verkoopconcepten kunnen hier getoond worden. Voordeel is dat zij hier zelf niet continue bij aanwezig hoeven te zijn. De tulp is voor veel bloemenhandelaren een belangrijk product, dus daarmee een niet te missen onderdeel.

Demonstraties en vakavonden
Tijdens de Vaktentoonstelling demonstreert gastheer Proeftuin Zwaagdijk zelf ook diverse proeven. Deze zijn in de kassen te bezichtigen. Tevens zijn er op donderdag- en vrijdagavond twee vakavonden met interessante sprekers. Beide avonden is er een buffet aanwezig. Wie gebruik wil maken van het buffet, dient zich aan te melden.

Verkiezing meest veelbelovende broeitulp
Dit jaar wordt voor het eerst de verkiezing van de meest veelbelovende broeitulp georganiseerd. Intermediairs van Hobaho en CNB hebben voor de zomer van 2014 een aantal tulpencultivars  aangeleverd, waaruit vervolgens een top-10 is samengesteld. Het gaat om geregistreerde rassen met een teeltoppervlakte tussen 0,5 en 5 hectare. Deze tulpen zijn opgeplant bij Proeftuin Zwaagdijk. Een onafhankelijke jury, bestaande uit een tulpenkweker, broeier, exporteur en teeltadviseur beoordelen de cultivars. Zij bepalen wie de nummer 1 wordt en dus uitgebreid in het zonnetje komt te staan. De winnaar krijgt komend jaar extra aandacht in Keukenhof. Tijdens de vakavond op donderdag wordt de winnaar bekend gemaakt.

Consument
Op zaterdag en zondag is de Vaktentoonstelling ook open voor consumenten. De bloemenshow, marktbroeishow en Trade Fair zijn gratis toegankelijk. Bezoekers kunnen een bloemenzee van tulpen en andere bolgewassen ontdekken en prachtige foto’s maken. Na een bezoek aan de show kunnen bezoekers de catering bezoeken voor koffie en appelgebak!

Openingstijden Vaktentoonstelling
Donderdag: 13.00 tot 21.00 uur (beurs & bloemenshow, voor vakpubliek)
Vrijdag: 13.00 tot 21.00 uur (beurs & bloemenshow, voor vakpubliek)
Zaterdag: 13.00 tot 16.00 uur (alleen bloemenshow, ook voor consument)
Zondag: 10.00 tot 16.00 uur (alleen bloemenshow, ook voor consument)
Voor meer informatie is er een speciale website ingericht: www.vaktentoonstelling.nl