Er zijn zowel landelijk, regionaal als lokaal veel loketten en initiatieven om ondernemers te helpen in deze coronatijd. De Taskforce Katapult heeft de handschoen opgepakt om een overzicht te creëren van de informatie en loketten over corona. Ook zijn zij het Corona Meldpunt gestart om signalen vanuit de ondernemers te verzamelen.

De Taskforce Katapult is een initiatief vanuit de Westfriese Bedrijvengroep en wordt vertegenwoordigd door ondernemers, BDO, Rabobank West-Friesland, H&S Advies, ING Bank, Abovo Media, de loketten UWV, WerkSaam Westfriesland, WerkgeversServicePunt en centrumgemeente Hoorn als aanspreekpunt namens de Westfriese gemeenten. Door deze brede samenstelling kunnen ontvangen signalen vanuit het meldpunt direct en actief worden opgepakt.

Vooruit kijkend

Naast het stroomlijnen van alle informatie denkt de Taskforce ook na over de toekomst na: de nieuwe realiteit van een 1,5 meter samenleving. Juist nu al vooruit kijken om na de corona periode versneld de groei op te pakken. Daarom ook de naam Katapult. Dit is goed voor het bedrijfsleven en voor de werkgelegenheid in de regio vinden de initiatiefnemers.

‘Ondernemers verdienen onze steun’

Hans Huibers, voorzitter van de Westfriese Bedrijvengroep, onderschrijft het belang van de Taskforce. “Juist in deze coronatijd is het belangrijk om samen de schouders eronder te zetten. Veel ondernemers staan voor een unieke situatie. Gelukkig zijn er veel steunmaatregelen, maar hoe ervaren de ondernemers dit? Deze signalen horen wij graag via ons Corona Meldpunt. Het is een bekend gegeven, het MKB is de motor van de samenleving. Wij moeten hen helpen.”

Oproep: Deel jouw signaal

De Taskforce plaatst daarom een oproep. “Loop jij als ondernemer ergens tegenaan? Of wil jij mooie initiatieven, kansen en ervaringen met steunmaatregelen delen? Jouw signaal is welkom via het Corona Meldpunt. De input die jij levert, wordt meegenomen door de Taskforce Katapult. Hierop wordt meerdere keren per maand feedback op gegeven via de speciale nieuwsbrief Corona Update.”

De link naar beide vind je via www.wbg.wf/coronaloket.

Taskforce deelnemer Rabobank West-Friesland

Een van de deelnemers binnen de Taskforce Katapult is Rabobank West-Friesland. De bank ziet dat ondernemers kansen zien en pakken, maar ook dat ondernemers problemen ondervinden met het aanvragen voor verruiming van hun liquiditeit.

Kans: Nieuwe samenwerkingen

Ondernemer Arnoud Ruiter van Oranje Buiten ziet en pakt nieuwe kansen. In februari dit jaar was hij nog de trotse winnaar van de Westfriese Runner-up prijs tijdens het Westfries Ondernemersgala. Juist in tijden van crisis laat hij zijn ondernemerskwaliteiten zien. Toen bekend werd dat de horeca vanwege COVID-19 haar deuren moest sluiten, zocht Arnoud meteen contact met verschillende lokale ondernemers om de samenwerking te starten binnen de grenzen van wat nog wél mogelijk was. Zo verkoopt hij ijs van een lokale ijsboer, bloemen van een lokale teler en haalt hij producten bij de bakker, slager en kaasboer in de buurt. Met deze producten stelt hij o.a. verschillende pakketten samen voor ontbijt, lunch of diner. Deze boxen kunnen door de klant worden afgehaald of thuis worden bezorgd. Arnoud laat op social media aan zijn volgers weten wat hij waar koopt en waarom hij dat doet. Dat is ook een deel bewustwording en in deze tijden ontzettend relevant. Al voor het Corona tijdperk was hij actief met de Korte Ketens. Deze investering in het lokale netwerk betaalt zich nu dubbel en dwars uit.

Tip:

Bedrijven die voor de Coronacrisis online al een fanbase hadden en daar (commercieel) actief zijn, profiteren daar nu van. Kijk binnen jouw bedrijfsmodel of er mogelijkheden zijn voor (online) samenwerkingsvormen met lokale partners. Inspiratie nodig? Kijk op www.supportyourlocals.nl

Tip: Onderbouw aanvraag

Als ondernemer en klant van de Rabobank kun je financiering aanvragen met de BMKB-C regeling. Hierbij staat de overheid garant voor 75% van de lening. Via het online aanvraagproces kun je binnen 15 minuten een indicatief rente-aanbod krijgen. Ook als je al een bestaande lening of een krediet hebt. De Rabobank ziet soms bij ondernemers die aanvragen indienen is dat ze de aanvraag te algemeen omschrijven en de liquiditeitsbehoefte onvoldoende onderbouwen. “De BMKB-C regeling is en blijft een krediet. Het is van belang dat de ondernemer laat zien dat deze lening op termijn wel te dragen is. De voorziening, in combinatie met een extra financiering erbij, kan namelijk voor extra problemen in de toekomst zorgen. De aflossingsdruk in de toekomst zal er uiteindelijk toch komen en dan is het de vraag of de onderneming dit uiteindelijk weer aan kan”, aldus directievoorzitter Ronald Bleeker. “Verdiep je dus eerst goed in wat de voorwaarden zijn en laat weten welke maatregelen je al hebt getroffen. Mocht je nog vragen hebben of meer willen weten over de mogelijkheden voor jouw bedrijf, neem contact op met jouw accountmanager”.

Kijk voor meer informatie op www.rabobank.nl/bedrijven/corona

Taskforce deelnemer BDO: NOW casus

Ik ben horeca ondernemer en heb, correctie: had een goedlopend bedrijf met in het hoogseizoen ongeveer honderdtwintig medewerkers. Na de verplichte sluiting bestaan de activiteiten alleen nog uit het bezorgen en laten afhalen van eten.

Op 6 april heb ik direct NOW aangevraagd om eind april de salarissen te kunnen voldoen. Een paar weken later stond het eerste voorschot al op mijn rekening. Maar inmiddels ben ik tot de conclusie gekomen dat de invloed van de coronacrisis veel langer gaat duren dan de maanden waarvoor ik subsidie krijg. De anderhalve meter maatschappij zal nog een lange tijd de regel zijn. Maar het voorschot NOW, dat al lang en breed is uitgegeven, moet gedeeltelijk worden terugbetaald.

Hoewel we nooit in de toekomst kunnen kijken, had ik veel beter direct kunnen reorganiseren. Op dit moment kan ik geen personeel ontslaan omdat ik dan extra veel NOW moet terugbetalen. Ik heb dan én loonkosten en nog meer aan loonkosten dat ik aan NOW moet terugbetalen. Ik zit tot en met mei klem anders kost het me veel te veel. En daarna moet ik alsnog reorganiseren. Als ik dat direct had gedaan, had het me veel minder gekost. Mijn grootste vrees is dat we failliet gaan. Vanwege de extra lening van de bank waarbij gebruik gemaakt is van de regeling van de overheid, sta ik voor 10% garant. Dan ben ik niet alleen mijn eigen geld dat in de zaak zit kwijt, maar raak ik ook mijn huis kwijt als de garantstelling wordt opgeëist. Ik heb nu het gevoel dat ik van de wal in de sloot ben beland. Maar ik geef de moed niet op. Nieuwe creatieve ideeën komen boven waarmee ik de onderneming hopelijk overeind kan houden.

Aanvulling BDO Accountants & Adviseurs

Gelukkig zien we in de praktijk dat ondernemers in groten getale en met veel vragen tijdig contact met ons opnemen om hun specifieke situatie te bespreken. Daaruit blijkt vaak dat risico’s niet goed zijn overzien en regelingen niet altijd juist worden geïnterpreteerd.Door samen verder te kijken naar de toekomst, hoe onzeker die ook is, kan door verschillende scenario’s te bespreken de beste keuzes worden gemaakt. Helaas zijn er schrijnende gevallen die verkeerde keuzes hebben gemaakt. Ook komen we situaties tegen waarbij geen toekomst is en gecontroleerd stoppen de beste optie is. Echter de meerderheid van de ondernemers lijkt goed door de crisis te kunnen komen door doordacht gebruik te maken van de beschikbare regelingen.