Sinds 2004 is Jeroen Veerman directeur en eigenaar van WBG Parelbedrijf H&S Adviesgroep en Regiotalent. Het eerste bedrijf richt zich op HR advies, assessments, loopbaanbegeleiding, outplacement en optimaal werken binnen afdeling of MT. Met Regiotalent plaatst hij HBO en WO talenten zowel vast als interim bij MKB bedrijven in Noord-Holland. Wij vroegen naar zijn kijk op het thuiswerken en de werksituatie na corona.

“Wat ik zie is dat ondernemers worstelen met thuiswerken. Veel kantoorfuncties kunnen thuis gedaan worden, maar je merkt na enkele weken dat het team gevoel en het samenwerken toch lastig is. Ook worden mensen het videobellen een beetje moe”, ziet en hoortVeerman. Hij heeft enkele tips voor ondernemers en thuiswerken.

• Plan frequent 1 op 1 contact in met je medewerkers
• Maak duidelijk wat je van een medewerker aan output verwacht
• Nadenken om thuiswerken ook na corona deels te blijven gebruiken

Kantoorwerk na corona

Veerman is ervan overtuigd dat het werken op kantoor door de coronacrisis voorgoed gaat veranderen. “100% op kantoor werken is niet ideaal net als 100% thuiswerken, maar een mix daarvan is dat wel. Thuiswerken werd nu opgedrongen, maar zowel werkgever als werknemer zien voordelen. De angst bij werkgevers is wegenomen.” Veerman geeft wel een kleine nuance. “Dit geldt natuurlijk vooral voor het werk waarbij je niet op locatie hoeft te zijn om goed je werk te kunnen uitvoeren.”

Flexkantoren

Veerman beschrijft een mogelijk toekomst beeld waarbij op regionale plekken kantoorpanden als flexplek kunnen worden gebruikt door medewerkers. “De fysieke plaats waar je werkt hoeft niet meer gelijk hoeft te zijn aan het kantoor van het bedrijf waar je werkt. Eigenlijk een beetje zoals zzp-ers dat nu ook al vaak doen.” Hij ziet dit als een werkplek op fietsafstand van je huis. “Wel goed internet en andere kantoorvoorzieningen als spreekkamers. Zonder ver te reizen en geen last van de kinderen of andere afleidingen tijdens het werken of videobellen.”

Veerman ziet kansen om files te verminderen. “Daarmee wordt de locatie van het bedrijf minder relevant. Je kunt werken voor een bedrijf in Amsterdam, zonder dagelijks in de file te staan. Door het nieuwe werken komen er ook steeds meer kantoren vrij. Deze kunnen weer goed gebruikt worden als flexkantoorplek. Zo’n crisis als dit biedt ook heel veel kansen voor ondernemers die anders denken en tegen de stroom in kunnen investeren. Als je iets moet zijn is dat creatief en onderscheidend.”