REGIO – Per 1 januari 2013 gaat Pensioenuitvoerder APG van start met een vrijwillig en flexibel pensioenfonds voor zzp’ers. Dit laat Charles Verhoef, voorzitter van belangenorganisatie Zelfstandigen Bouw, donderdag weten aan Nu.nl. Op termijn ondertekenen de vier zelfstandigenorganisaties Zelfstandigen Bouw, ZZP Nederland, PZO en FNV Zelfstandigen een intentieverklaring met APG.

In januari dit jaar gaf het kabinet groen licht voor een pensioenfonds voor zzp’ers. Na de afgelopen maanden met verschillende partijen in de pensioenwereld te hebben gesproken, is de keuze gevallen op APG. Volgens Verhoef heeft de APG al een systeem dat met weinig aanpassingen geschikt te maken is voor zzp’ers. Daarnaast is het fonds dat APG biedt erg goedkoop. De APG rekent namelijk jaarlijks € 35,- aan administratiekosten. Daarnaast dragen de deelnemers 0,35 procent van het belegde vermogen aan beleggingskosten af.

Arbeidsongeschiktheid
In het geval van arbeidsongeschiktheid kan het opgebouwde vermogen bij APG ook worden aangewend. En dat is zeker voor zzp’ers in de bouw een heel belangrijk punt”, aldus Verhoef. Een ‘gewone’ arbeidsongeschiktheidsverzekering is voor veel zzp’ers onbetaalbaar. Deze kost al snel 500 tot 600 euro per maand. “Maar de essentie van het nieuwe fonds blijft natuurlijk dat je pensioen opbouwt”, zegt Verhoef.

Flexibiliteit
Zzp’ers mogen zelf beslissen hoeveel geld zij maandelijks opzij leggen voor hun pensioen. Die flexibiliteit is belangrijk voor zelfstandigen, aangezien zij vaak wisselende inkomsten hebben. Op de zelf bepaalde pensioenleeftijd, tussen de zestig en zeventig jaar, kunnen deelnemers kiezen voor een uitkering met een looptijd van tien, vijftien of twintig jaar. Deelnemers aan het fonds worden aan de hand van hun leeftijd ingedeeld in een bepaald risicoprofiel: hoe jonger, hoe meer risico er genomen kan worden. Naarmate de leeftijd stijgt, wordt dit risico afgebouwd.

 

 

Bron: Nuzakelijk.nl