In 2001 startten wij, Joke Haakman en Ton Kok ons schoonmaakbedrijf Ajamko Reiniging in Enkhuizen. Na eerst een paar jaar met zijn tweeën schoongemaakt te hebben, werden in 2006 de eerste personeelsleden aangenomen. Inmiddels heeft Ajamko een uitgebreide klantenportefeuille met daarin onder andere zaadbedrijven, transportbedrijven, medische locaties, overheden en scholen. Er werken momenteel 12 medewerkers in Westfriesland en nog eens 18 in Amsterdam.

We richten ons vooral op de dagelijkse interieurreiniging. Daarnaast bieden wij ook glasbewassing en vloeronderhoud aan. Voor het vloeronderhoud hebben wij specialisten in huis.

Toen in maart 2020 de eerste lockdown kwam i.v.m. Corona hebben we zeer pro actief onze klanten benaderd om te zien wat er nog gedaan kon worden op de locaties die we schoonmaken. Bij sommige van onze klanten ging het personeel thuis werken. In Amsterdam maken we basisscholen schoon. Die zijn wel even wat groter dan we in Westfriesland gewend zijn. De kleinste scholen hebben circa 23 lokalen en de grootste scholen 45 lokalen, variërend van 600 tot 1200 leerlingen per school. Toen de scholen dicht gingen moesten we inspelen op de nieuwe situatie. In overleg met de schooldirecties hebben wij toen een grote schoonmaak ingevoerd, uitgevoerd door onze vaste teams. Zo konden we meerwaarde bieden aan de scholen en tegelijk de banen garanderen van onze medewerkers. Hierdoor was een aanvraag voor de NOW regeling niet nodig.

Wat we veel waarnemen is dat ondernemers zelf op zoek gaan naar allerlei hygiëne oplossingen zoals hygiënepapier, ontsmettingsmiddelen en zuilen met dispensers.  Door het enorme aanbod dat losgebarsten is n.a.v. de Coronacrisis, zijn de prijsverschillen enorm. Wij helpen onze klanten er mee om te komen tot een goedkope maar juiste invulling van de Coronavereisten.

We willen in deze moeilijke tijden onze collega ondernemers het beste toewensen en blijf gezond allemaal. Ook dit kunnen we met elkaar overleven!