Zonder de oorzaak bij naam te noemen, weten we allemaal dat we de afgelopen jaren een beetje waren ingekakt. Niet omdat we dat wilden, maar omdat we niet anders konden. Maar, veerkrachtig als Westfriezen zijn, gingen we dit jaar gewoon weer op volle kracht. Soms in een aangepaste versie, maar met hernieuwde kracht. Zo ziet nieuw elan eruit.

Dit jaar was het eerste jaar met Hans-Peter Baars aan het hoofd van de Westfriese Bedrijvengroep. Hij maakt zich hard voor de leefbaarheid en bereikbaarheid en vooral een goed ondernemersklimaat in de regio. Hij is zelfs opgestaan als 8e burgemeester, namens het bedrijfsleven, van Westfriesland. Daarmee wil hij maar even laten zien hoe belangrijk de stem van de ondernemer is. Dat gemeente niet óver ondernemers praten, maar mét hen. Samen werken we aan een fijn ondernemersklimaat.

Nieuwe energie bij de WBG

Hans-Peter was net geïnstalleerd, toen verenigingsmanager Bashar al Badri vertelde dat hij zou vertrekken. Waar vind je nou zo snel een verenigingsmanager met dezelfde drive als Bashar? Die werd gevonden in de persoon van Renate van der Laan. Geboren in een ondernemersfamilie en met een groot hart voor maatschappelijk verantwoord ondernemen én de juiste partijen met elkaar verbinden. De komende maanden gaat ze op tournee langs alle ondernemersverenigingen in de regio. Zo komt ze overal nieuwe energie brengen én vooral input vanuit de ondernemers ophalen.

Groene energie voor Westfriesland

Het Duurzaam Ondernemersloket is een initiatief van de 7 Westfriese gemeenten, de Westfriese Bedrijvengroep, de provincie en Ontwikkelingsbedrijf NHN. Het Loket ondersteunt, adviseert én ontzorgt Westfriese ondernemers op weg naar een energieneutrale toekomst. Vanaf de oprichting was Bashar al Badri directeur van het Loket. Toen hij vertrok bleef ook hier een leegte over. Deze werd snel opgevuld door Frits Meester. Duurzaamheid is zeg maar echt zijn ding en hij zet zich dan ook volop in om de ambitie van energieneutrale bedrijventerreinen in 2040 te kunnen halen.

Dit jaar draaide het om het vergroten van het draagvlak van het Duurzaam Ondernemersloket. Er werden samenwerkingen, Green Deals, gesloten met de drie grote banken (ABN AMRO, ING en Rabobank) en met Omgevingsdienst Noord-Holland Noord. De deal met de banken draait om het financieel ondersteunen van ondernemers bij het verduurzamen van hun bedrijf. De deal met de Omgevingsdienst heeft te maken met handhaving van de Energiebesparingsplichting. Ondernemers die de Slimme Energiesprong van het Duurzaam Ondernemersloket nemen, worden tijdelijk gevrijwaard van controlebezoeken. De energie van samenwerkingspartners is een belangrijke stimulans om door te gaan.

Ondernemend Medemblik

Feest in Medemblik dit jaar, want de MBG bestond in 2022 50 jaar. De ruim 50 leden vierden dit op 27 juni jl. met een groot feest. Hier werd volop teruggeblikt op de afgelopen jaar, maar ook vooruit gekeken. Frits Meester, voorzitter van Ondernemersfederatie Medemblik (OFM) bedankte de MBG voor haar bijdrage aan het ondernemersklimaat van de gemeente Medemblik. En als ondernemers in en uit Medemblik willen aansluiten bij deze groeiende club, dan zijn ze van harte welkom! Een ander succesverhaal uit Medemblik is Stichting Ondernemersfonds Medemblik (SOM). Vanuit dit fonds worden uiteenlopende projecten en initiatieven gefinancierd. Belangrijk wapenfeit: dit jaar wordt het lidmaatschap van de WBG voor leden van de aangesloten ondernemersverenigingen in Medemblik betaald door de SOM!

Ondernemersfederatie Enkhuizen

In Enkhuizen is de belangenbehartiging van ondernemers centraal geregeld vanuit de Ondernemersfederatie Enkhuizen (OFE). In het OFE-bestuur zitten voorzitters van het verenigd bedrijfsleven, namens Enkhuizen Onderneemt, WSE-MKB, Horeca Enkhuizen, TPE en Nautisch Enkhuizen. Met ingang van dit jaar wordt ook in Enkhuizen de bijdrage voor de WBG centraal betaald. Dit wordt geregeld door de OFE, met een bijdrage van Stichting Ondernemersfonds Enkhuizen. De Haringstad is sowieso een belangrijk voorbeeld van het succes van ondernemersfondsen, met talloze projecten. De OFE kijkt daarnaast graag verder dan de gemeentegrenzen. Zo was de club in november nog gastheer van Koppie doen!

Winkelhart Zwaagdijk 

In november 2022 bestond Winkelhart Zwaagdijk 10 jaar. Vaste waarde in het centrum is Mammoet Woongigant. De afgelopen 7,5 maand is de woonwinkel volledig verbouwd. Directeur Niels Entius: ‘We willen onze klanten blijven verrassen. Daarvoor moeten we de winkel blijven vernieuwen en up to date houden. We hebben nu verschillende afdelingen die onderverdeeld zijn in meerdere werelden met elk een eigen sfeer en karakter. Verder blijven we natuurlijk bij ons eigen, unieke concept. Ons goede personeel met persoonlijk advies op maat is wat ons daarbij onderscheidt. De klant moet óók tevreden zijn wanneer het meubel bij hem thuis staat! Onze klantenkring bestaat uit mensen met een eerste huis, maar ook senioren op leeftijd. We hebben een naam opgebouwd in de regio en die willen we hooghouden. Daarom moeten we in beweging blijven en zorgen voor nieuw elan.’

Ondernemersvereniging Koggenland

In het voorjaar van 2022 werd, op initiatief van de gemeente, enkele ondernemers en de WBG, Ondernemersvereniging Koggenland (OVK) opgericht. Een vereniging voor alle ondernemers uit de gemeente Koggenland. De vereniging is de schakel tussen de ondernemer en instanties, zoals de gemeente, provincie én de WBG. In nog geen jaar tijd is een mooie club opgebouwd met bijna 70 leden. Samen werken ze aan het verduurzamen en verbeteren van de bedrijventerreinen en het verbinden van ondernemers. Met het gezellige OVKafé, het OVKijkje in de keuken en de jaarlijkse barbecue combineren ze het nuttige met het aangename.

Zo had iedere organisatie zijn eigen focus voor 2022, maar wat ze gemeen hadden is dat ze ervoor gingen. Dat ze zich niet lieten beperken door wat er niet kon, maar gingen voor wat er wél kon. Dat is de essentie van nieuw elan. Vol geestdrift en inspiratie bouwen aan de toekomst, of die nu dichtbij is of pas over een paar jaar.