Op vrijdag 19 november won Jan Piet Konijn van bouwbedrijf ToekomstGroep de Duurzaam Ondernemer Award 2021 van Gemeente Medemblik. Aanleiding voor een goed gesprek tussen hem en wethouder duurzaamheid Harry Nederpelt in Westfriese Zaken over hoe je de verduurzaming in de bouw kunt versnellen. “Ik heb groene genen.

8.500 woningen heeft ToekomstGroep uit Andijk afgelopen jaren verduurzaamd. “Als middelgroot bouwbedrijf doe je het dan heel goed in Nederland”, zegt directeur Jan Piet Konijn met gepaste trots. Die mooie prestatie komt ook voort uit zijn gedrevenheid. “Ooit houdt de economische groei op en wat doe je dan? Ik geloof meer in continuïteit en zuinig zijn op de wereld.”

Lastige belangenafweging

Jan Piet wil nog meer duurzame meters maken in de bouw. Daarbij doet hij ook een beroep op de gemeente. Kunnen zij niet meer duurzaam aanbesteden? Dat is een lastige belangenafweging, aldus Harry Nederpelt. Hij zou het wel willen, maar feit is dat duurzaam bouwen nog altijd meer kost dan bouwen op de standaard manier. “Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Je wilt de burger ook niet opzadelen met belastingverhogingen.”

Jan Piet begrijpt dat. In zijn ijver om het groene geloof te verspreiden wijst hij opdrachtgevers op de total cost of ownership (TCO). Misschien is iets duurder in aanschaf of aanleg, maar als het langer meegaat of je bespaart er op een andere manier geld mee, dan ben je op den duur mogelijk goedkoper uit. “Weet je dat bij de Eiffeltoren een batterij schilders continu bezig is om het in goede conditie te houden? Stel dat Eiffel zijn toren van composiet had gemaakt, dan was dat niet nodig geweest.” Om daar lachend aan toe te voegen: “Alleen had je dat materiaal toen nog niet. Anders had ik het wel geweten.”

Achter de oren krabben

Investeringen in duurzaamheid die zich op termijn terugverdienen, daar is ook Harry groot voorstander van. Hij hoopt en verwacht dat onder meer door de stijgende energieprijzen en materiaalkosten de van oudsher conservatieve bouwsector zich serieus achter de oren gaat krabben. “Moeten we gebruikte bouwmaterialen niet recyclen? Is het wel verstandig om zo afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen in het wonen? Als je dan bouwbedrijven hebt als ToekomstGroep die laat zien hoe het ook kan en anderen meeneemt in hun enthousiasme, dan gaat het duurzame vliegwiel draaien.”

Jan Piet ziet de Duurzaam Ondernemer Award als motivatie om door te gaan op de ingeslagen duurzame weg. Ook in de bedrijfsvoering van ToekomstGroep ligt de lat hoog. Het elektrificeren van het wagenpark? Check. De CO2-uitstoot verminderen? De CO2-Prestatieladder is bijna heilig verklaard. Jan Piet: “Het zijn in het grote geheel misschien kleine stappen, maar elk stapje is er één.”