Het lekkerste museum van Nederland is al 42 jaar schatbewaarder van het bakkersambacht

In 1982 door de familie Spil gestart als tijdelijke expositie over de Westfriese bakkerij, is het museum gegroeid tot een professionele instelling met de grootste collectie op haar vakgebied. Het imago van het museum is alsof je bij de bakker thuis komt. Het Bakkerijmuseum is de laatste 25 jaar vele malen geroemd en onderscheiden. Het enthousiasme voor het bakkersvak van Theo en Ans Spil is op velen overgebracht.


De meer dan 45.000 bezoekers per jaar die bij ‘De oude bakkerij’ naar binnen stappen weten het meteen: dit is een museum in vol bedrijf.  Dat is niet alleen te zien, maar ook te ruiken, te proeven en zelfs te voelen. Als de oven wordt geopend, vult de heerlijke geur van versgebakken waar het museum. Geen museum om alleen maar op afstand op afstand naar spullen te kijken, maar om met inzet van alle zintuigen de wereld van brood, koek en banket te ontdekken. Elke dag dat het museum open is kan iedere bezoeker zien hoeveel inzet, kennis en kunde het vergt om koek of brood te maken, suiker te trekken, of zorgvuldig een heerlijke bonbon samen te stellen.

Het museum is inmiddels volledig toegankelijk voor minder validen maar is bijvoorbeeld ook bezig om slechtzienden het bakkersenthousiasme te laten ervaren. Bij de recente stappen in de groei heeft het museum op steun kunnen rekenen van de gemeente Medemblik, provincie Noord-Holland, de Vriendenloterij, het Mondriaanfonds, de Rabobank, stichting het Glaswerk, stichting Hervormd Weeshuis, het Microsoft omgevingsfonds, het KNMH en de Rotary Medemblik en nog vele anderen.

Het museum wil dus niet alleen de fysieke toegankelijkheid. Ook de inhoudelijke toegankelijkheid, voor bezoekers met bijvoorbeeld met een visuele of auditieve beperking, zal verder door worden ontwikkeld. Daar is extra financiering voor nodig. Hierin kan iedereen die affiniteit heeft met het cultureel erfgoed van de bakkerij of anderszins het Bakkerijmuseum Medemblik een warm hart wil toedragen een bijdrage leveren om de volgende stappen mogelijk te maken. Het sponsoren van een bepaald project of object is mogelijk, maar het kan uiteraard ook als ‘Vriend Van het Bakkerijmuseum’.

Voor meer informatie zie: https://deoudebakkerij.nl/organisatie/vriend-worden